Már korábbi tanulmányok is azt mutatták, hogy a Parkinson-kórban szenvedő betegek körében alacsonyabb a rák előfordulása.

Egy friss tanulmány szerint egy népszerű, Parkinson-kórban alkalmazott gyógyszer erőteljes anti-tumor aktivitást mutat egerekben. A széles körben használt carbidopa, mely Parkinson-kórban gyakran a levodopa nevű hatóanyaggal együtt kerül alkalmazásra önmagában is kedvező hatású lehet a humán hasnyálmirigyrák kezelésében.

A kutatók a carbidopa hatását vizsgálták laboratóriumi körülmények között, humán hasnyálmirigyrákos sejtekben, valamint hasnyálmirigyrákos egerekben.

A négy hetes egereket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai naponta 1mg carbidopa-t kaptak, s ebben a csoportban jelentősen csökkent a tumor mérete a kontrollcsoport tagjaihoz képest.

A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a carbidopa hatással van egy olyan fehérje aktivitására, mely kulcsszerepet tölt be bizonyos rákos daganatok kialakulásában (mellrák, vastagbélrák, hasnyálmirigyrák). Ennek a fehérjének az aktiválása anti-tumor hatást fejt ki.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!