Mivel magyar statisztikai adatokkal nem vagyunk túlzottan jól ellátva, hagyatkozzunk olyan országokra, ahol komolyabban veszik az adatok szolgáltatását. Nagy-Britanniában, melynek lakossága hatszorosa Magyarország lakosságának (64 millió szemben a 10 millióval) évente 50 000 nőt diagnosztizálnak mellrákkal. Közülük 8 000-nél az úgynevezett HER2 pozitív fajtát vélik felfedezni, ami a mellrákok agresszívebb változata.

Ezek a HER2 mellrákok sokkal súlyosabbak, mivel a normál, egészséges mell sejtjeinek felszínén található HER2 proteinek gyorsítják a tumor növekedését. Ennek eredményeként a HER2 pozitív mellrákok prognózisa nagyon rossz, a számos nő esetében a sebészeti beavatkozást követően a rák kiújul. 

Ezen a rendkívül rossz helyzeten változtatott valamelyest a kb. egy évtizede megjelenő Herceptin nevű biológiai készítmény, mely a HER2 pozitív mellrákok esetében az 5 éves túlélést 66%-ról 95%-ra növelte. 

Egy másik, szintén HER2 pozitív mellrákok kezelésében alkalmazott biológiai készítmény a Tyverb. A Tyverb hatásmechanizmusának lényege, hogy a HER2 receptorok kikapcsolásával csökkenti a tumor növekedését, kedvező esetben eltünteti azt. 

A két készítmény, mely egyik sem kemoterápiás szer, külön-külön történő alkalmazása már az elmúlt években is kedvező eredményeket mutatott. 

A Manchester Egyetem, valamint a londoni Institute of Cancer Research munkatársai azonban a két készítményt együttesen adták a betegeknek, közvetlenül a mellrák diagnózisát követően és fantasztikus eredményt dokumentáltak.

A kísérletben résztvevő betegek 87%-a reagált pozitívan a kezelésre (a tumor növekedése megállt). 11%-uknál a daganat teljesen eltűnt másfél hét alatt. Újabb 17%-nál pedig a tumor mérete jelentősen csökkent.   

A két készítmény kombinációjának előnye, hogy az egyik kívülről, míg a másik belülről támadja meg a ráksejteket. Ez a kettős hatás eredményezi azt, hogy a ráksejtek osztódása megáll és bekövetkezik azok gyors pusztulása. Hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy ezek nem kemoterápiás, hanem biológiai készítmények. A normális sejtekre nem hatnak, így a kemoterápiákra jellemző toxikus hatások nem jelennek meg a kezelés során (hajhullás, vérszegénység, fokozott vérzékenység, fáradtság, fogyás, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség csökkenése, stb.).

Az, hogy a korai vizsgálatok szakaszában 10 nőből 1-nél a tumor 11 nap alatt teljesen eltűnt, több, mint bíztató. 

A Herceptin, amit injekció (vagy infúzió) formájában adunk, a sejt felszínén blokkolja a HER2 protein működését, míg a Tyverb (mely tabletta formájában adagolható) a sejt belsejében fejt ki hasonló hatást. Kombinációjuk pedig tökéletesnek tűnő HER-2 blokádot okoz, ami a tumorsejtek növekedését szelektíven és hatékonyan gátolja.

A 11 napos kezelés jelenleg 1.500 angol fontba, azaz kb. 600.000 Ft-ba kerül, de mivel a Tyverb szabadalma hamarosan lejár, a kezelés költsége várhatóan jelentősen csökkenni fog. 
Nem jelenthetjük ki, hogy mostantól a mellrák gyógyíthatóvá vált, azonban hatalmas lépést tettünk meg ebbe az irányba. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!