Mi is a kurkuma?

A kurkuma egy sárga, narancssárga , gyömbérrel rokonságban álló fűszer. Az ázsiai konyha egyik alapfűszere és a curry-por legfőbb összetevője. Ezt a fűszert már régóta használják számtalan gyógynövényes kezelés során. 

Hogyan segítget a kurkuma a rák elleni harcban?

A kurkuma fitokemikáliákat és tápanyagokat tartalmaz, amelyeknek rengeteg hasznos hatása van, mint például a szervek védelme a károsodástól, a koleszterin szint csökkentése, a vérerek támogatása, a gyulladások kordában tartása, küzdelem a fertőzésekkel szemben és még megannyi más. 

A kurkuma legértékesebb alkotóeleme, a kurkumin nagyon hatékony a rákkal való harccal szemben. Megakadályozza a kialakulást, semlegesíti a szabad gyököket és azokat a molekulákat, amik az egészséges szövetek és sejtek molekuláit támadják. 

Erősíti a hatását az antioxidáns enzimeknek, emellett úgy is viselkedik, mint egy antioxidáns. Megállítja a DNS formálódást, ami rákhoz vezet, és beavatkozik azoknál az enzimeknél, amik a rák fejlődéséhez szükségesek.

Tudnivalók

Kutatások bizonyítják, hogy azokban az országokban, melyekben az emberek napi 100-200 mg kurkumint visznek be szervezetükbe a rák bizonyos formái kevesebbszer jelennek meg. Ez azt jelenti, hogy a kurkuma fogyasztása lehetséges, hogy csökkenti az esélyét a rák kialakulásának.

Egy idült dohányosokkal foglalkozó kutatás azt találta, hogy azoknál az alanyoknál, akik kurkumint szedtek jelentősen kevesebb mutagén ( az anyag ami segíti a sejtek mutációját) volt kimutatható a vizeletükben. Ez azt jelenti, hogy az ő szervezetük jobban kezelte ezeket a rákokozó anyagokat, mint azon idült dohányzók szervezete, akik nem szedtek kurkumint. 

Egy másik tanulmányban 25 a rák korai szakaszában lévő beteg kapott kurkumint és mind javulást tapasztaltak egészségi állapotukban. Ez pedig arra mutat, hogy a kurkumin tényleg rendelkezik azzal a képességgel, hogy megállítsa a korai rákos elváltozásokat attól, hogy rákká fejlődjenek ki. 

Azoknál a rákos betegeknél, akik kemoterápián estek keresztül és ezzel egyidőben fogyasztottak kurkumát kevesebb rákos sejt volt kimutatható, mint azoknál, akik csak kemoterápiát kaptak. A sugárkezelésen átesett betegek számára is hasznos volt a kurkuma, mivel védte az egészséges sejteket a sugrázástól. 

Egy 2008-as tanulmány állítása szerint 25 rákkal kezelt betegből, akik kurkuminnal voltak kezelve, kettőnek zsugorodott a tumora, míg a többieknél bizonyítottan növekedett az immunrendszer azon anyagainak száma, amelyek segítenek semlegesíteni a rákos sejteket.

Egy egerekkel végzett kísérletben az egereket karcinogéneknek tették ki ( ez egy rákot okozó anyag) . A kurkumin megállította a mellrák, a bőrrák, a gyomorrák és a vastagbélrák terjedését. A petricsészében lévő tumor sejteknél megállt a reprodukció, miután a kurkumint közvetlen reakcióba hozták velük.

A kurkumin gyulladáscsökkentő hatása úgy tűnik szerepet játszik a hatékonyságában a rákkal szemben. Néhány megfigyelés kapcsolatot talált a gyulladásra adott válaszok és a rák fejlődése között. Ezen felül pedig blokkolja a mérgező anyagokat abban, hogy elérjék és kapcsolatba lépjenek a test szöveteivel. 

Befejezésképp

A kurkuma az alábbi okok miatt hasznos a rákkal szemben:

- Fitokemikáliákat és tápanyagot tartalmaz, aminek számos jótékony hatása van az egészségre
- Harcol a szabad gyökökkel, amik károsítják a sejteket
- Erősíti a rákkal küzdő anyagokat. 
- Megállítja az egészséges sejtek tumorrá változását.
- Lelassítja a rákos sejtek terjedését és növekedését.
- Kordában tartja a gyulladást
- Megóvja a sejteket és szöveteket a méreganyagoktól. 

Ez csak kevés példa a sok közül a mi a kurkuma erejét bizonyítja a rák megelőzése és a vele való harccal szemben. 

Fontos tudni: Ha kurkumát használ győződjön meg róla, hogy add hozzá valamiféle egészséges zsírt vagy fekete borsot , hogy emelje a kurkumin hozzáférhetőségét.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!