A kurkuma különleges népszerűségnek örvend azok körében, akik rajonganak az indiai ételekért, de egyre többen ismerik fel a kurkuma gyógyító tulajdonságait és alkalmazzák azt különböző betegségek gyógyítására, illetve megelőzésére.

A modern medicina egyre jobban felismeri, hogy a kurkuma kiválóan alkalmazható korunk népbetegségének, a ráknak a megelőzésére, mely jelenleg minden 6. halálesetért felelős. 

Ázsiában évszázadok óta használják a kurkumát rákos betegek gyógyítására, de anti-tumor tulajdonságán felül baktérium- és vírusölő, valamint gyulladáscsökkentő.

Egy korábbi kutatás eredménye szerint a kurkuma összesen 560 különböző betegség gyógyítására alkalmazható, ezek közül kiemelkedik a rák, a fertőzések, szellemi leépülés, de alkalmas pl. a pattanások kezelésére is. 
Mára több száz kutatás vizsgálta már a kurkuma rákos betegekre gyakorolt hatását, s a kutatások eredményei azt mutatják, hogy a benne található aktív hatóanyagok, mint pl. a curcumin, egyfelől pusztítják a ráksejteket, másrészt fokozzák a kemoterápia hatását. 

A kurkuma hatásmechanizmusa abból áll, hogy csökkenti a kialakult tumor ér újdonképződését, ezáltal az nem jut megfelelő mennyiségű oxigénhez, vérhez és tápanyaghoz.   

Amellett, hogy a kurkumin javítja a kemoterápia hatékonyságát, csökkenti annak súlyos mellékhatásait: hányás, gyengeség, fáradtság. Az ételeknek csodálatos színt és kiváló ízt is ad. A természet patikája nem csak hatásos, hanem egyben jó ízű „gyógyszerekkel” lát el minket. Mikor erdőben, mezőn vagy réten járunk, mindig gondoljunk arra, lehet, hogy a talpunk alatt van a megoldás, csak ritkán szoktunk a lábunk elé nézni.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!