A prosztata igen érdekes szerv. 12 év alatti fiúgyermeknek nincs is prosztatája. Utána alakul ki fokozatosan ez a szerv, ami a férfiak daganatos halálozásának a második leggyakoribb okát képezi. 

A 80 év felett bármilyen okból elhunyt férfiak mintegy 50%-ában a prosztatarák már kimutatható.  A betegség gyakorisága az egyenlítőtől észak- illetve dél felé haladva fokozatosan növekszik.   

A prosztata 12 éves kor felett alakul ki, rákos megbetegedése a második halálok férfiaknál.

A prosztatarák jelenlegi tudásunk szerint nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem hosszú évek, évtizedek kellenek kifejlődéséhez. A prosztatarák kialakulását elősegíti a dohányzás, a kevés fizikai aktivitás és a különböző, környezetünkben található káros anyagok, toxinok. A magas hőmérsékleten, olajban kisütött vagy grillezett, megégett húsok, a cukros ételek és italok szintén növelik a betegség rizikóját. 

A földrajzi eloszlása a betegségnek felhívja a figyelmet a napfény, illetve ennek hatására kialakuló D-vitamin szerepére. Valóban a kísérletek azt igazolták, hogy D3 vitamin adásával a prosztatarák előfordulásának a gyakorisága csökkenthető. 

A Cambridge Egyetem kutatói szerint a prosztatarák elleni legjobb természetes ételek a brokkoli, a gránátalma, a zöld tea és a kurkuma, valamint  magas szelén tartalmú gombák (gyógygombák). 

Már korábbi laboratóriumi vizsgálatok is arra az eredményre jutottak, hogy a polifenolokban gazdag ételek anti-tumor hatással rendelkeznek. 

A tanulmány során a 203 prosztatarákos férfit két csoportra osztották, az egyik csoport tagjai brokkoli, gránátalma, zöld tea és kurkuma tartalmú kapszulát fogyasztottak, míg a másik csoport tagjai hatóanyagot nem tartalmazó, ún. placebo-t. A résztvevők 6 hónapon keresztül szedték a kapszulákat, a vizsgálat elején és végén mérték a betegek PSA szintjét. 

6 hónap elteltével az eredmények azt mutatták, hogy a gránátalma, kurkuma, zöld tea és brokkoli kivonatot szedő csoportban a PSA értékek átlagosan 63%-kal csökkentek a placebo csoporthoz képest. 

A vizsgálat tehát egyértelmű bizonyítékkal szolgál azzal kapcsolatban, hogy az egészséges étkezés, az egészséges életmód és különösen a fent említett négy természetes táplálék közvetlen hatással lehet a prosztatarák kialakulására és a betegség gyógyítására. 

Azért azt jegyezzük meg, hogy bár a PSA (prosztata specifikus antigén) meghatározása nagy fontossággal bír a daganat kimutatásában, sok más esetben is emelkedett lehet az értéke (4mg/ml felett), pl. prosztatagyulladás, trauma, jóindulatú megnagyobbodás, előrehaladott életkor, stb., tehát a magas PSA érték önmagában nem jelenti azt, hogy az illetőnek prosztata rákja van, mert a vizsgálat nem eléggé specifikus.   

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!