A B17 vitamin vagy más néven az amigdalin a múltszázad harmincas éveiben került az érdeklődés homlokterébe.

A készítményt barackmagból szintetizálta 1949-ben Ernst Krebs jr., de a hatóanyagot már 1830-ban elkülönítette Liebig. Inozemcev professzor 1845-ben már két gyógyult esetről számolt be (ő volt a cár orvosa). Ennek kristályos koncentrált formája a Laetril. 

A B17 vitamint Laetril néven mind a mai napig használják, de az EU-ban alkalmazása tilos.

A barackmagon kívül sokat tartalmaz belőle a keserű mandula (max. 5 szem, ami megengedett felnőttnek), a lucerna csíra, a köles, az almamag. Megfigyelték, hogy Nyugat-Afrikában, ahol a Cassava gyökér a táplálkozás meghatározó eleme, ott a rákbetegségek előfordulása nagyon ritka.

A Laetril-t Krebs intravénásan saját magán tesztelte és miután nem találta toxikusnak, 1950-től alkalmazni kezdték 1mg-os dózisokban, amit fokozatosan növeltek napi 14mg-ig. Emellett a kezelést kombinálták préselt zöldség és gyümölcslevekkel, valamint az állati fehérjéket teljesen elhagyták az étrendből. Dióval, mandulával, pisztáciával pótolták a zsírsavakat, olajokat.

Van, ahol nem tiltják az alkalmazását, de ahol igen, ott napi 5-10 szem sárgabarack magot rágatnak el a beteggel, mert éppen olyan hatásosnak tartják. 

Krebs úgy gondolta, a rák hiánybetegség. Ahogy a C-vitamin hiánya skorbutot okoz, a pellagra a B3-vitamin hiány következménye, a beri-beri a B1-B6 vitamin hiány miatt alakul ki, a vészes vérszegénység pedig B12 vitamin hiány következménye, úgy a rákos elfajulás a B17 hiányával hozható összefüggésbe. 

A Laetril szerves ciánvegyületet tartalmaz, ami gátolja a sejtlégzés folyamatát. Mivel a ráksejtekben ez a folyamat már alapból sem működik jól, így ők sokkal érzékenyebben reagálnak a szerves cián vegyületre, mint a normális sejtek. Az USA több államában a tiltás nem egyértelmű, mert az Alkotmányukból levezetve a szólás és cselekvés szabadsága semmilyen módon, semmilyen felsőbb érdekre hivatkozva nem korlátozható, így több államban is szabadon forgalmazzák (Commitee for Freedom of Choice in Cancer Therapy).

Medicinából napjainkban is sokféle létezik. Minden kultúra saját gyógyászatot működtet (India: Ayurveda, Kína: akupunktúra, moxa kezelések, herbalisták, stb.) és nincs jogunk egyikkel szemben sem felsőbbrendűségünket hangoztatnunk. Magasabb rendű közösségi értékre hivatkozni egy olyan betegség csoportban, ahol az eredmények minimum szerények, s amely betegségcsoport várhatóan minden harmadik ember haláláért felelős, erősen vitatható. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!