Mik a pajzsmirigyrák leggyakoribb tünetei? Mikre kell odafigyelnie?

A nők többsége rendszeresen eljár mammográfiára, mellrák szűrés céljából, megvizsgáltatja anyajegyeit, hogy időben felismerjék az esetlegesen kialakuló bőrrákot. És mi a helyzet a pajzsmirigy szűréssel? Érdemes erre is nagyon odafigyelni, hiszen a pajzsmirigyrák előfordulási rátája élesen emelkedik, 1970 óta megduplázódott a betegséggel diagnosztizáltak száma. Ráadásul a nők még nagyobb veszélynek vannak kitéve ezzel a betegséggel kapcsolatban.

És bár az adatok elsőre elég ijesztőek, pánikra nincs ok, hiszen az valóban igaz, hogy a pajzsmirigyrák egyre gyakrabban fordul elő, viszont általában annak legkevésbé agresszív formája, a papilláris pajzsmirigyrák.    

Milyen tünetek megjelenése esetén kell orvoshoz fordulni?

1, Csomó megjelenése a nyakon

A pajzsmirigy a nyak elülső részén helyezkedik el. Ha bármilyen duzzanat megjelenik a környékén, ami nem múlik el 1-2 hét alatt, akkor meg kell mutatni szakembernek.

2, Nyelési nehézség

Amikor a pajzsmirigy daganat növekedni kezd, egy idő után megnehezíti a nyelést. Ha nyelési nehézséget tapasztal, ami nem múlik el pár napon belül, mindenképpen forduljon orvoshoz.

3, Megváltozott hangszín

A pajzsmirigy elváltozása rekedtséget okozhat, mivel a pajzsmirigy szerv meglehetősen közel helyezkedik el a hangszálakhoz.

4, Nehézségek a beszéd, evés és légzés során

Ezek a tünetek tipikusan már előrehaladott stádiumban jelentkeznek, amikor a daganat már méreténél fogva gátolja a fenti funkciókat.

Kezelési lehetőségek

Amikor kialakul a pajzsmirigyrák, a kezelés függ a daganat méretétől és a betegség stádiumától.

Nagyobb méretű, agresszívabb tumor esetén a daganat eltávolítása jön szóba, de nem feltétlenül szükséges a teljes pajzsmirigyet kioperálni. Ha a teljes pajzsmirigy eltávolításra kerül, akkor a beteg a későbbiekben hormon pótlásra szorul.

Nagyon fontos a korai felismerés, az I-es és II-es stádiumú papilláris vagy follikuláris pajzsmirigyrák 5 éves túlélési rátája közel 100%!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!