A piros szőlőben található resveratrol jótékony tulajdonságai szinte megszámlálhatatlanok. Ez a kiváló antioxidáns polifenol vegyület ugyanis lassítja a sejtek öregedését, javítja a szív működését és úgy tűnik, hogy hatékonyan véd a melanomával szemben is. 

A melanoma egy meglehetősen rosszindulatú rákos daganat (a festéket termelő sejtekből –melanocyták - ered). Az elmúlt években azonban legalább 10 tudományos vizsgálat számolt be a resveratrol melanomában gyakorolt jótékony hatásáról. 

A piros szőlő kiváló resveratrolforrás.

A melanoma egy alattomos rákfajta, ami ráadásul a 40 év alatti korosztály körében a leggyakoribb. Magyarországon folyamatosan nő a melanomás betegek száma, 2001-ben közel kétszer annyian haltak meg melanomában, mint 1975-ben. A statisztikai adatok szerint 100 000 magyarból 12 hal meg melanomában. Sajnálatos módon a melanoma előfordulása 10 évente kb. megduplázódik, ami igen rossz tendencia. 

Egy 2005-ös vizsgálat szerint a resveratrol gátolja a melanoma sejtek osztódását, így a tumor növekedését. 

Egy 2008-as tanulmány megerősítette a resveratrol anti-tumor hatását.

A resveratrol amellett, hogy gátolja a daganatsejtek osztódását, elősegíti az elfajult sejtek apoptózisát, tehát a programozott sejthalál folyamatát, amit a rákos sejtek sikeresen kikerülnek.

Laboratóriumi körülmények között sikerült egyértelműen igazolni a resveratrol szelektív daganat gátló hatását, így sok szakember szerint érdemes alkalmazni a melanomában szenvedő betegek kiegészítő terápiájaként.  

A borok közül a jó minőségű, száraz vörösborok tartalmazzák a legtöbb resveratrolt, akár 12-13 mg is lehet egy-egy liter vörösborban. A fehérborok resveratrol tartalma igen csekély, mert a resveratrol a szőlő héjban található és a vörösbor készítés során, a héjon való áztatáskor így nagy mennyiségben kerül be a vörösborba. A fehér borok héjon való áztatása nem jellemző, kivéve pl. a Tokaji aszút, így érthető, hogy kevesebb resveratrolt tartalmaznak. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!