Friss kutatások szerint a pitypang kivonat képes gátolni a ráksejtek burjánzását és a daganat növekedését. 

A pitypang a napraforgófélék családjába tartozik, az ősi gyógyítók előszeretettel használták a növényt az alábbi esetekben:

Sokan gyomnövényként tekintenek a pitypangra, holott egyre inkább úgy tűnik, hogy ezt az értékes növényt a gyógynövények közé kell sorolnunk. A Rolling Stones együttes 1967 nyarán előjött egy „Pitypang” című számmal, de ezt leszámítva nem sok népszerűségnek örvendett ez a növény az elmúlt évtizedekben.

-    vértisztítás
-    emésztés elősegítése
-    vesekő megelőzése és gyógyítása

A pitypang rendkívül fontos vitaminokat, ásávnyi anyagokat, B6-vitamint, tiamint, riboflavint, C-vitamint, vasat, kalciumot, káliumot, folsavat, magnéziumot és mangánt tartalmaz. Ezek mellett jelentős mennyiségű K-vitamint és A-vitamint is tartalmaz. 

A pitypangban lévő flavonoidoknak, a zeaxanthin-nak és cryptoxanthin-nak gyógyító tulajdonságai vannak. A zeaxanthin elősegíti a retina egészséges működését, védi a szemet az UV-sugárzástól, a cryptoxanthin-nak pedig anti-tumor tulajdonságot tulajdonítanak, egyes kutatások szerint véd a száj- és tüdődaganatokkal szemben. Emellett a pitypang kivonat elősegíti a melanoma sejtek apoptózisát, azaz a természetes sejthalált. 

Akülönböző kemoterápiás szerekre is rezisztens melanoma sajnos egyre gyakoribb a 25 és 30 év közötti fiatalok körében is. Az ilyen típusú rákos daganatok ellen a leghatékonyabba a mielőbbi eltávolítás, ez növeli meg leginkább a túlélési esélyeket.Alap kérdés a szigorló orvosnak, hogy melyik az a betegség, ahol 1-1,5mm en múli az élet vagy a halál kérdése. A helyes válasz a melanóma malignum.Itt valóban ezen a pár mm-vastagságon múlik a végleges gyógyulás, vagy a fatalis kimenetel. Az Ontario Egyetem kutatói szerint a pitypang gyökeréből készült kivonat képes hatékonyan felvenni a harcot a rák ezen formájával szemben az által, hogy elősegíti az abnormális sejtek pusztulását. 

A pitypang tea formájában is fogyasztható, a kutatók szerint a pitypang kivonat rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!