Manapság meglehetősen sokat lehet hallani egy egzotikus gyümölcsről, a tüskés annónáról, mely egyes szakértők véleménye szerint rendkívül hatékony lehet a ráksejtek pusztításában. Néhány országban már kapható a guyabano kivonat étrend-kiegészítő formájában is.

Mi is a guyabano?

A guyabano egy kb. 5-7 méter magas fa, melynek körte alakú, zöld színű, puha gyümölcse van. A guyabano fa a Karib-tenger vidékén, Közép- és Dél-Amerikában, Dél-Kelet Ázsiában, illetve Afrika egyes területein őshonos.   

Az érett, tojás alakú sour sop gyümölcs 2-5 kg súlyú lehet. Héja vékony, gyümölcshúsa puha, húsos és rostos. Íze nagyon jellegzetes, enyhén citrusos ízű. A gyümölcsöt akkor érdemes leszedni, amikor héja sárgás vagy élénk zöld színűre változik.

A sour sop egy rendkívül különleges, egzotikus gyümölcs, mely számtalan jótékony hatással lehet egészségünkre.

Miért érdemes tüskés annónát fogyasztani?

A guyabano számtalan jótékony, gyógyító tulajdonsággal rendelkezik. 

Egy 2008-as állatkísérlet eredményei azt mutatták, hogy a sour sop kivonattal etetett cukorbeteg patkányok vércukorszintje jelentősen csökkent.  

Más tanulmányok szerint a guyabano képes mérsékelni a láz, asztma, ízületi gyulladás, valamint egyes bőrbetegségek tüneteit és hatékony lehet herpesz fertőzés, májproblémák és magas vérnyomás esetén is. 
Guyabano és a rák

Egyes korábbi tanulmányok a sour sop gyümölcs rákbetegek állapotára gyakorolt hatását vizsgálták. Megállapították, hogy a sour sop kivonat erősíti az immunrendszert és képes elpusztítani a ráksejtek 12 különböző típusát. Ezek közül a legfontosabbak: prosztatarák, vastagbélrák, hasnyálmirigyrák, mellrák, tüdőrák. A gyümölcsben található aktív hatóanyagok erőteljesen lassítják a rosszindulatú daganatsejtek növekedését. 

Ezt a hatását ráadásul szelektíven fejti ki, tehát nem károsítja a szervezet egészséges részeit. Már egy 1976-ban készült tanulmány is felhívta a figyelmet ennek a különleges gyümölcsnek a rendkívül hatékony működésére. 

Természetesen további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy bármit egyértelműen tudjunk állítani a sour sop gyümölcsről, azonban az eddig rendelkezésünkre álló információk azt mutatják, hogy a guyabano egy igen értékes ajándéka a természetnek.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!