Érdekes megfigyelést tettek a közelmúltban Karolinska Egyetem rákkutatói (Stockholm). Kísérleti egereket két csoportra osztottak. Az egyik csoport csak minden másnap kapott enni, de akkor jó minőségű tápot, míg a másik csoport minden nap a szokott módon étkezhetett (ugyan azt a tápot kapták).

Ezt követően speciális daganat sejteket injektáltak a szervezetükbe és azt tapasztalták, hogy amíg  a mindennap étkező csoport tagjai között a daganatsejtek 87%-ban megfogantak, addig a kétnaponta étkező csoportban egyetlen rákos egyedet sem sikerült találniuk.

A Karolinska Egyetem kutatói szerint a szakaszos diéta jótékony hatással lehet egészségünkre.

A kutatók eredményüket azzal magyarázzák, hogy az inzulin szintje a kísérleti állatokban nagyon eltérő módon alakult. Azok, akik minden nap étkeztek, sokkal magasabb inzulin szinttel rendelkeztek, mint a kétnaponta étkezők. 

A magas inzulinszint pedig valódi növekedési faktorként viselkedik és úgy tűnik, elengedhetetlen a ráksejtek szaporodásához. A daganat sejtek szeretik a cukrot, cukorral történő ellátásukhoz pedig kellően magas inzulin szint szükséges. A szakaszos diéta (melynek lényege tehát abban rejlik, hogy minden második napon böjtnapot tartunk) tehát hatékonyan csökkenti az éhhomi és az étkezések utáni szérum inzulin szintjét, így a rákos betegségek kialakulásával szemben is véd.

Sőt, azt is megfigyelték, hogy a szakaszos diétát tartó csoport tagjai közt degeneratív érrendszeri változások sem alakultak ki, ráadásul a már meglévő elváltozások is visszafejlődtek.

Kézenfekvő tehát megfontolnunk, hogy étrendünket úgy alakítsuk át, hogy az egyik nap fogyasszuk a megszokott mennyiséget, míg a másik napon csak 500 kcal energiának megfelelő adagot. Ezzel valószínűleg hatékonyan védekezhetünk korunk két legnagyobb pusztító betegségével, a rákos betegségekkel, valamint a szív- és keringési rendszer betegségeivel szemben. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!