Vírusokkal a rákos dagantok ellen?

Kezdetben ezt a hatást az influenza okozta láznak tulajdonították, de ez a feltételezés hamar megdőlt, miután kiderült, hogy más lázkeltőkkel nem tudták reprodukálni ezt az eredményt.

Az onkolytikus vírusok új fejezetet nyithatnak a rák elleni küzdelemben.

Világossá vált, hogy létezik a vírusoknak egy nem kis csoportja, amik képesek a ráksejteket szelektíven elpusztítani, miközben a normális sejteket nem károsítják.

A Német Rákkutató Központ (DKFZ) munkatársai (A Mancini és J. Rommellaere) a közelmúltban fontos cikket publikáltak a tumor ölő (onkolytikus) vírusokról.

Ezek az vírusok (OVS) képesek szelektíven elpusztítani a ráksejteket, miközben a normális sejteket nem károsítják. 

Jelenleg 12 féle onkolytikus vírussal folynak intenzív vizsgálatok. A hatás kettős. A legfontosabb a direkt daganatsejt ölő hatásuk, de nem elhanyagolható az sem, hogy az immunrendszer ölő sejtjei sokkal jobban felismerik a vírusok által fertőzött tumor sejteket, mint a nem fertőzötteket, tehát az immunválasz ellenük sokkal hatékonyabb lesz.

Az OVS vírusokon belül kiemelt szerepet játszanak a parvo vírusok. A parvo vírusoknak ma 134 fajtáját ismerjük és közülük a H-1 PV tumor ölő hatása kiemelkedőnek látszik.

A legelőre haladottabb vizsgálatok a glioblastoma multiforme nevű agytumorféleségben zajlanak. Ez a betegség a leggyakoribb felnőttkori rosszindulatú agytumor, aminek a túlélése a sebészeti kemo és sugár kezelések mellett is átlagosan csak 15 hónap. A klinikai kísérletek szerint a parvo vírusnak ez a fajtája képes a tumor sejteket 100%-ban elpusztítani úgy, hogy a normális sejtek nem károsodnak. 

Hasonlóan bíztató eredményeket láttak medulloblastomában (ez a gyermekkorban leggyakoribb rosszindulatú agytumor).

Az eredmények még ígéretesek Burkitt limfómában, T-sejtes akut limfoid leukémiában, melanomában, valamint emlő- és hasnyálmirigy karcinómában is. Ez utóbbi betegségnek ma még leghatékonyabb gyógyszere a gemcitabin nevű kemoterápiás szer. 

Sajnos a kezdeti jó eredmények hamar elenyésznek, mivel gyorsan kialakulnak a gemcitabin rezisztens sejtvonalak. 

A méhnyakrák a második leggyakoribb rákféleség nőkben. A korai formák jól gyógyíthatók, de az előre haladott formákban az egy éves túlélés alig 10-20%. Itt is teljes tumor regressziót sikerült elérni a H-1 PV vírusokkal. 

Az onkolytikus vírusok kutatása új lendületet hozhat a rákellenes terápiákban.

Sajnos a tiszta parvo vírus tenyészetek előállítása még nagy nehézségekbe ütközik, a klinikai vizsgálatok ezért még gyermekcipőben járnak. 

Minden esetre nagyon ígéretes alternatívát jelenthetnek az onkolytikus vírusok a toxikus kemoterápiás kezelésekkel szemben.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!