Alkalmi gyomorégés (savas reflux) bárkivel előfordulhat. A Mayo Klinika szerint, ha hetente több mint kétszer tapasztal savas refluxot, akkor gastrooesophagealis reflux betegségben, azaz GERD betegségben szenvedhet. Ebben az esetben a gyomorégés csak egy a sok tünet közül, a köhögés és a mellkasi fájdalom mellett.

A GERD betegséget először vény nélkül kapható gyógyszerekkel, például savlekötőkkel, valamint életmódbeli vagy étrendbeli változtatásokkal kezelik. Súlyosabb esetekben vényköteles gyógyszerekre lehet szükség a nyelőcső károsodásának megelőzése érdekében.

Bár a hagyományos gyógyszeres kezelés a leggyakoribb formája a GERD betegség kezelésének, azonban van néhány házi gyógymód, amelyet kipróbálhat a savas reflux előforduló tüneteinek csökkentésére.

1. Törekedjen az egészséges testsúlyra

Bár a gyomorégés bárkivel előfordulhat, úgy tűnik, hogy a GERD betegség a túlsúlyos vagy az elhízott felnőttek esetében a legelterjedtebb.

A túlsúly - különösen a hasi területen - nagyobb nyomást gyakorol a gyomorra. Ennek eredményeként megnő a kockázata annak, hogy a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, és gyomorégést okoz.

Amennyiben Ön túlsúlyos, a Mayo Klinika heti 1-2 kilós, folyamatos fogyási tervet javasol. Hogyha a súlya már egészségesnek tekinthető, akkor ügyeljen arra, hogy egészséges étrenddel és rendszeres testmozgással megtartsa azt.

2. Tudja meg, hogy mely ételeket és italokat kell kerülnie

Nem számít, hogy milyen a testsúlya, vannak bizonyos kiváltó ételek és italok, amelyek növelhetik a savas reflux kockázatát. GERD betegség esetén különösen óvatosnak kell lennie azokkal az ételekkel, amelyek tüneteket okozhatnak. A következő ételeket és italokat próbálja meg elkerülni:

 • paradicsomszósz és más paradicsomos alapú termékek
 • magas zsírtartalmú ételek, mint például gyorséttermi termékek
 • sült ételek
 • citrusfélékből készült gyümölcslevek
 • szóda
 • koffein
 • csokoládé
 • fokhagyma
 • hagymafélék
 • menta
 • alkohol

Ha korlátozza vagy teljesen elkerüli ezeket a kiváltó okokat, kevesebb tünetet tapasztalhat. Érdemes étkezési naplót vezetni, amely segíthet azonosítani a problémás ételeket.

3. Egyen keveset és maradjon tovább ülőhelyzetben

A kisebb adagok fogyasztása kisebb nyomást gyakorol a gyomorra, amely megakadályozhatja a gyomorsavak visszaáramlását. Ha gyakrabban eszik kisebb mennyiségű ételt, csökkentheti a gyomorégést és összességében kevesebb kalóriát visz be a szervezetébe.

Az is fontos, hogy evés után ne feküdjön le egyből. Ez ugyanis gyomorégést válthat ki.

Az Országos Diabétesz, Emésztési és Vesebetegségek Intézete (NIDDK) azt javasolja, hogy étkezés után várjunk három órát. Ha lefekszik aludni, próbálja meg párnákkal megemelni a fejét, hogy elkerülje az éjszakai gyomorégést.

4. Egyen olyan ételeket, amelyek segítenek

Nincs olyan étel, amely varázslatos módon kezelni tudja a savas refluxot, mégis, a kiváltó ételek kerülése mellett néhány más étrendi változtatás is segíthet.

Először is, az Amerikai Családorvosok Akadémiája alacsony zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú ételeket ajánl. A zsírbevitel csökkentése az étkezések során utólag csökkentheti a tüneteket, míg az elegendő fehérje és rost bevitele a jóllakottság érzetét kelti, így akadályozva meg a túlevést.

Próbáljon meg beépíteni néhányat ezek közül az élelmiszerek közül az étrendjébe, hogy segítsen a savas refluxon. Minden étkezés után fontolóra veheti egy-egy nem mentolos rágógumi elrágását is. Ez segíthet növelni a nyál mennyiségét a szájban és távol tartani a savat a nyelőcsőtől.

5. Szokjon le a dohányzásról

Ha még egy ok kellett volna ahhoz, hogy leszokjon a dohányzásról, akkor a gyomorégés az egyik ilyen ok. Ez pedig a GERD betegségben szenvedők számára nagy jelentőséggel bír.

A dohányzás károsítja az alsó nyelőcső záróizomzatát (LES), amely azért felelős, hogy a gyomorsav ne jusson vissza a nyelőcsőbe. Ha a nyelőcső alsó záróizomzata a dohányzástól meggyengül, akkor gyakrabban tapasztalhat gyomorégést. Higgye el a tünetek javulni fognak, amennyiben leszokik a dohányzásról.

A passzív dohányzás is problémát okozhat, ha savas reflux vagy GERD betegség ellen küzd.

6. Fedezze fel a lehetséges gyógynövényes kezelésimódokat

A következő gyógynövényeket használják a GERD betegség kezelésére:

 • kamilla
 • édesgyökér
 • mályvagyökér
 • csúszós szilfa

Ezek étrendkiegészítő és tinktúra formájában, valamint teaként is kaphatók.

Ezen gyógynövények használatának az a hátránya, hogy nincs elég tanulmány, amely bizonyítaná, hogy valóban képesek a GERD betegség kezelésére. Továbbá kölcsönhatásba kerülhetnek az Ön által szedett gyógyszerekkel, így használatuk előtt feltétlenül egyeztessen orvosával.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) nem ellenőrzi a gyógynövényeket és étrendkiegészítőket.

Személyes beszámolók azonban arról tájékoztatnak, hogy a gyógynövények felhasználása természetes és hatékony módja lehet a GERD betegség tüneteinek csökkentésére. Ügyeljen arra, hogy a gyógynövényeket megfelelő forrásból szerezze be.

7. Kerülje a szűk ruházatot

Nincs semmi baj a szűk ruhák viselésével - kivéve, ha a GERD betegség tüneteit tapasztalja.

A túl szűk ruhák viselése fokozhatja a savas reflux előfordulását. Ez különösen igaz a szűk nadrágokra és az övekre. Mindkettő felesleges nyomást gyakorol a hasra, ezáltal hozzájárulva a gyomorégés kockázatához. A savas reflux érdekében viseljen lazább ruhákat.

8. Próbáljon ki relaxációs technikákat

Maga a GERD betegség nagyon stresszes lehet. Mivel a nyelőcső izmai nagy szerepet játszanak abban, hogy a gyomorsavakat ott tartsák, ahová azok tartoznak, így segíthet olyan technikák elsajátítása, amelyek ellazítják a testet és az elmét is.

A jógának óriási előnyei vannak azáltal, hogy elősegíti a testi-lelki tudatosságot. Amennyiben nem jógázik, akár naponta többször is kipróbálhatja a meditációt és néhány percig mélyeket lélegezhet, hogy csökkentse a stresszszintjét.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!