A szódabikarbóna néven közismert nátrium-hidrogénkarbonát a savas reflux kezelésének olcsó és egyszerű módja lehet.

Mi az a savas reflux? 

A savas reflux gyakori betegség, amelyet sokféle módon lehet kezelni. A hivatalosan gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) néven ismert állapot egy krónikus vagy hosszabb ideig fennálló emésztőrendszeri megbetegedés. A Mayo Klinika szerint a GERD akkor diagnosztizálható, ha a savas reflux tünetei hetente több, mint két alkalommal jelentkeznek. 

A savas refluxxal járó kellemetlen tünetek kezelése mellett az is elengedhetetlenül fontos, hogy megvédje nyelőcsövét a károsodástól. A szódabikarbóna csak egy a sokféle lehetőség közül, amelyet orvosa javasolhat a savas reflux kezelésére. A szódabikarbóna azért hatékony, mert semlegesítő tulajdonságokkal rendelkezik. 

Hogyan működik a szódabikarbóna? 

A szódabikarbónát sokféle háztartási és főzési feladat során használhatja. A savas reflux gyógyító tulajdonságát a sodium bikarbonát anyagnak köszönheti. Ez az anyag savközömbösítő hatású, emiatt segíti a gyomorsav semlegesítését és az étkezés után jelentkező GERD-es tünetek kontrollálását. Hasnyálmirigye természetes módon termeli ezt az anyagot a gyomorsav semlegesítése céljából. A dohányzás, és az egyéb egészségtelen életvitelhez kapcsolódó szokások azonban csökkentik a hasnyálmirigy ilyen képességeit, ilyen módon megnőhet a savas reflux kialakulásának veszélye. A szódabikarbóna alkalmazásával ugyanazt a hatást éri el, amit megfelelő körülmények között szervezete természetes sodium bikarbonát termelése okozna. 

A szódabikarbóna savközömbösítő hatása során segíti a gyomorsav nyelőcsőbe jutásának megelőzését. Emellett megvédi a nyelőcsövet a hosszú távon bekövetkező káros hatásoktól is, amelyet a savas reflux okozhat.

A boltokban kapható étkezési szódabikabóna is remek módja a gyomorsav semlegesítésének, de egyéb formában is kapható, mint például a szódabikarbóna tartalmú

    kapszulák,
    tabletták, 
    granulátumok, 
    és folyadékok. 

A leginkább széleskörben gyógyszertárakban kapható szódabikarbóna az Alka-Seltzer. Emellett omeprazol tartalmú kapszulákban is gyakran talál szódabikarbónát. Az omeprazol a protonpumpa gátló gyógyszerek közé tartozik. Az Egyesült Államokban leginkább Brioschi és Neut márkanevű szódabikarbónát találhat az üzletek polcain. 

Hogyan használja? 

A szódabikarbóna felhasználási módja a termék fajtájától függ. A gyógyszertárakban és élelmiszerüzletekben főképp porított verziót találhat, amelyet vízben feloldva kell meginni. Az adag mennyisége termékenként változhat, ezért mindenképpen orvosa utasításait kövesse. A Mayo Klinika felmérései szerint a felnőttek számára megfelelő szódium bikarbonát mennyisége két óránként fél teáskanálnyi. A port egy pohárnyi vízben kell elkeverni. A gyermekek számára megfelelő adag mennyiségéről kérdezze meg orvosát. 

A gyógyszertárakban vénynélkül és vénykötelesen is kapható különféle tabletták azoknak lehet megfelelő választás, akik nem kedvelik a szódabikarbóna ízét. A könnyebb emésztés érdekében egy pohár vízzel vegye be a kapszulát. Ha szódabikarbóna pezsgőtablettát szeretne alkamazni, egy pohár hideg vízben 1- 2½ teáskanálnyi mennyiséget oldjon fel és étkezések után fogyassza. A 6-12 éves gyermekek étkezések után egy pohár vízben ¼-½ teáskanálnyi mennyiséget fogyaszthatnak el. 

Ha sikeresen hat a szódabikarbónás kezelés, gyomorsava semlegesedni fog, és idővel egyre kevesebbszer fog gyomorégéses panaszokat tapasztalni. 

Lehetséges veszélyek

A szódabikarbóna semlegesítő hatásai nem megfelelőek minden savas refluxxal küszködő számára. Mivel a termék nátriumot tartalmaz, ezért ne alkalmazza, amennyiben nátriumszegény étrendet követ. Emellett a szódabikarbóna befolyásolhatja néhány gyógyszer hatékonyságát, ezért mindenképpen beszéljen orvosával mielőtt alkalmazná. 

A mellékhatások a következőek lehetnek: 

    szélgörcs,
    hányinger, 
    túlzott szomjúság érzése, 
    fejfájás, 
    hasi görcsök. 

A súlyosabb mellékhatások is jelentkezhetnek. Azonnal menjen orvoshoz, ha a következő tüneteket tapasztalja: 

    gyakori vizelési inger,
    étvágytalanság és/vagy hirtelen fogyás,
    légzési nehézségek, 
    a végtagok és a lábfejek puffadása, 
    véres vagy kátrány-szerű széklet, 
    véres vizelet, 
    őrült kávéra hasonlító hányás. 

A szódabikarbóna szedése nem ajánlott terhes nőknek, a savlekötők szedése pedig egyáltalán nem ajánlott 6 éves kor alatti gyermekeknek. 

Kilátások

A gyógyszeres kezelés és az életviteli változtatások segíthetik a GERD-es tünetek csökkentését és a nyelőcső komolyabb károsodásának megelőzését. A savlekötők, mint a szódabikabóna is megfelelő lehetőségnek bizonyulnak. A súlyosabb savas reflux kezelésére lehetséges, hogy műtéti beavatkozás szükséges. Ne kezelje magát szódabikarbónával, mielőtt kikérné orvosa véleményét, hiszen ezáltal nem csak a mellékhatások esélyét növelheti, hanem az is lehet, hogy nem ez a legmegfelelőbb gyógykezelés az ön számára. 

A Mayo Klinika munkatársai szerint orvosa valószínűleg megváltoztatja a gyógykezelés módját, ha három héten belül nem tapasztal változásokat. Az alábbi egyéb lehetőségek ismertek: 

    gyomorsav blokkolók,
    savcsökkentők, 
    protonpumpa gátlók, 
    H-2 receptor blokkolók.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!