A reflux égő érzést okoz a gyomorban, akár a torokban is, illetve gyakran a sav is visszajön a torokba, vagy akár a szájba is.

Az almabor ecet azonban jó hatással van a refluxra.

A reflux oka:

A savas problémák akkor alakulnak ki, ha a gyomorban nincs elég sav. Emiatt a szervezet az elfogyasztott táplálékokból nyeri ki a savat. Ilyenkor a sav felfuthat a gyomorból a torokba, vagy akár a szájba is.

Mit tehetünk reflux esetén?

Általában sok ember egyszerűen csak bevesz egy savlekötőt. Azt már kevesebben tudják, hogy a reflux esetén a savlekötőt nem kellene bevenni.

Sokan esküsznek rá, hogy az almabor ecet csökkenti a reflux okozta fájdalmat és gyomorégést. De miért inna valaki savasat, amikor a gyomor éppen túltermeli a savat? Nos, a gyomor igazából nem túltermeli a savat, hanem keveset termel belőle, így alakul ki a reflux.

Habár nincs olyan orvosi kutatás, amely bizonyítaná, hogy az almabor ecet jó hatással van a refluxra, az ecet sokat segít ennek a problémának a kezelésében.

Sokak szerint az ecetben lévő ecetsav növeli a gyomor pH értékét, ezáltal csökkenti a savasságot. A sósav, amely nagy erős, a gyomorban termelődik. Az ecetsav és a só pedig közömbösíti a gyomorsavat és segít a pH szint fenntartásában.

2-3 teáskanál almabor ecet, majd utána egy pohár víz azonnal enyhíti a refluxot. Tanácsos az ecetet nem műanyag, hanem üveg palackban tartani, mivel az ecet idővel reakcióba léphet és szennyeződhet a műanyaggal. Az ecetet érdemes étkezések előtt elfogyasztani, habár néhányan csak akkor fogyasztják, mikor megjelenik a reflux.

Más fontos lépések a reflux megszüntetéséért:

Habár az almabor ecet pozitív hatással van a refluxra, az étrend változtatás ugyanolyan fontos. Tartózkodjon attól, hogy egyszerre túl nagy mennyiségeket egyen, vagy hogy étkezés után azonnal lefeküdjön. Ha lefekvés előtt még eszik, akkor mindenképp számoljon a gyomorégéssel.

A cigaretta, valamint a tea, kávé és szénsavas üdítőitalok is hozzájárulnak a reflux problémához, ezért tanácsos távol maradni tőlük. Továbbá az elhízottak hajlamosabbak a refluxra. Bizonyos citrusos ételek, a fokhagyma, a hagyma, a csokoládé és a rendkívül fűszeres ételek refluxot okozhatnak, mint ahogy a vérnyomásra szedett gyógyszerek és az aszpirin is.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!