Mi a különbség a gyomorégés, a gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD), és a reflux között?

A három fenti betegséget gyakran egymás szinonímájaként használják, ám a kifejezések nem ugyanazt a betegséget takarják. 
A savas reflux egy nagyon gyakori állapot, amely súlyos és nem súlyos betegséget is jelölhet. 
A Gastrooesophagealis refluxbetegség a savas reflux egy krónikus, súlyosabb fajtája. 
A gyomorégés a fenti két betegség tünete. 

Mi a gyomorégés? 

A gyomorégést a mellkasban érzett közepes vagy erős fájdalom. Általában étkezések után jelentkezik, égő vagy szorító érzés kíséretében. A lehajolás vagy a lefekvés csak ronthatja a tüneteket. 

Bár a kellemetlen fájdalmat szíve környékén is érezheti, annak semmi köze nincsen az érzéshez. A probléma az emésztőrendszerével van, egészen pontosan a nyelőcsövével. A gyomorégést néha összetévesztik a szívrohamot jelző fájdalommal. 

A gyomorégés gyakori jelenség. Az Amerikai Gasztoenterológiai Iskola felmérései szerint legalább 60 millió amerikai él át gyomorégést legalább havonta egyszer. 

A következő módokon tudja csökkenteni a gyomorégés kialakulásának veszélyét: 

    fogyjon le,
    szokjon le a dohányzásról,
    kevesebb zsíros ételt fogyasszon,
    kerülje a fűszeres vagy savas ételeket. 

A nem túl erős, rendszertelen gyomorégést savlekötő gyógyszerekkel is kezelheti, azonban mindenképp konzultáljon orvosával, ha hetente több alkalommal szed ilyen gyógyszereket. Ilyen esetben ugyanis gyomorégése komolyabb problémát is jelezhet, mint a savas reflux vagy a GERD.

Mi a savas reflux? 

A kör alakú, a nyelőcső aljánál található záróizom a nyelőcső és a gyomor között helyezkedik el. Ez az izom felelős a nyelőcső lezárásáért, miután az étel a gyomorba jutott. Ha ez az izom gyenge, és nem záródik megfelelően, a gyomorsav visszajuthat a nyelőcsőbe. Ez a folyamat a savas reflux. 

Nyelőcsöve belső rétege sokkal érzékenyebb mint gyomra belső rétege, ezért a nyelőcsőbe jutó gyomorsav égető érzést okozhat a mellkasában. Ez az érzés a gyomorégés. 

Mi a GERD?

A savas reflux egy krónikus fajtája. Onnan ismerhető fel, amikor a savas reflux heti több, mint két alkalommal jelentkezik, vagy a nyelőcső feldagad. A GERD okozta fájdalmakat előfordulhat, hogy nem tudja savlekötőkkel vagy egyéb vénynélkül kapható gyógyszerekkel megszüntetni. 

A GERD tünetei: 

    gyomorégés,
    olyan érzés, mintha gyomra tartalma visszajött volna nyelőcsövébe vagy szájába,
    mellkasi fájdalom,
    száraz köhögés,
    asztma,
    nyelési nehézségek. 

A GERD tünetei megzavarhatják mindennapi életvitelét, ám szerencsére megfelelő kezeléssel a panaszok kontrollálhatóak. A megfelelő kezeléshez azonban gyógyszeres kezelésre és az alábbi életmódbeli változtatásokra is szükség van: 

    étrendváltoztatás,
    testsúlyvesztés,
    a dohányzás abbahagyása.

A GERD-re felírt gyógyszerek általában a gyomorsav mennyiségének csökkentését célozzák. Ez nem minden betegnek megfelelő gyógymód, néhányaknak műtéti beavatkozás szükséges, amely során megerősítik a gyomorszájat és a nyelőcsövet elválasztó záróizmot. 

A GERD következményei: 

A gyomorsav károsíthatja a nyelőcső belső rétegét, amennyiben nem kezelik megfelelően betegségét. Ez vérzést, fekélyeket, és sebesedést okozhat. 

A sav bizonyos idő elteltével megváltoztathatja a nyelőcső sejtjeit, ezt az elváltozást hívják Barrett betegségnek. A Barrett betegség során nagyobb a nyelőcsőrák kialakulásának veszélye, ám a nyelőcső rák nagyon ritka betegség, még a Barrett betegséggel élők között is. 

Mikor keressem fel gyomorégéses panaszokkal orvosom? 

A gyomorégés kezelése nem igényel orvosi kezelést, a ritkán jelentkező, enyhe vagy közepes fájdalommal járó gyomorégést egyszerűen kezelheti savlekötőkkel és életmódbeli változásokkal, például a túlzottan fűszeres ételek elkerülésével. Akkor keresse fel orvosát, ha hetente kétszer, vagy annál többször tapasztal gyomorégést, vagy a vény nélkül kapható gyógyszerek nem hatásosak. 

A gyomorégés tüneteit gyakran összekeverik a szívroham tüneteivel, ám ennek a két betegségnek nincsen köze egymáshoz. Ha gyomorégésének kellemetlensége és fájdalma megváltozik, a fájdalom rosszabbodik, emellett pedig légzési nehézséget, állkapocsban vagy a karokban jelentkező fájdalmat tapasztal, azonnal hívjon orvost. Ezek a tünetek ugyanis a szívroham jelei lehetnek. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!