A savas reflux akkor fordul elő, amikor a gyomorból sav áramlik fel a nyelőcsőbe. Ez gyulladást és irritációt okozhat a nyelőcső nyálkahártyájában. Ilyenkor égő érzést észlelhet a mellkasban vagy a torokban. Ezt nevezzük gyomorégésnek.

Aki már tapasztalt gyomorégést, az tudja, hogy bizonyos típusú ételek súlyosbíthatják a tüneteket. Mondjuk az a fűszeres mexikói vacsora, amelyet múlt éjjel fogyasztott? Lehet, hogy később még megfizeti az árát. Nyers fokhagyma gerezd volt a tésztaszószba keverve? Ideje előkapni a savlekötőt.

A tünetek csökkentésére szolgáló citrommal kapcsolatban, vegyes érzéseink lehetnek. Egyes szakértők szerint a citrom és más citrusfélék fokozzák a savas reflux tüneteinek súlyosságát. Míg mások a citromos vízzel végzett "házi gyógymódok" előnyeit hirdetik, azt állítva, hogy csökkenthetik a gyomorégés tüneteit. Szóval kinek is van itt igaza? Mint kiderült, részben mindkét oldalnak.

Milyen előnyei vannak a citromos víz használatának?

Előnyök:

  • A citrom segíthet a fogyásban, ami csökkentheti a savas reflux tüneteit.
  • A citrusféle szintén segíthet a vérnyomás csökkentésében és védelmet nyújt a szervezetnek a sejtkárosodással szemben.

A citrom fogyasztásával jelentős egészségügyi előnyökre tehetünk szert. Például egy tanulmány megállapította, hogy a citrom vegyületei segítettek az egereknek a zsírsejtek leadásában és távol tartásában. Az elhízás és a súlygyarapodás egyaránt hozzájárulhat a savas reflux tüneteihez. Amennyiben a citrom segíthet a fogyásban, akkor az a savas reflux tüneteinek csökkenéséhez vezethet.

Egy 2014-es tanulmány megállapította, hogy a citrom összefügg a vérnyomás csökkentésével, főleg olyan embereknél, akiknél a magas vérnyomás és koleszterinszint kockázata fokozottan fentáll. A citrom gazdag C-vitaminban, más néven aszkorbinsavban. Ez egy erős antioxidáns, és segít megvédeni a szervezetet a sejtkárosodástól, amelyet a savas reflux okozhat.

Mit mond a kutatás

Bizonyíték van arra, hogy az aszkorbinsavban, például a citromlében gazdag étrendek, valóban segítik megvédeni a gyomrot bizonyos rákos megbetegedésekkel és egyéb károsodásokkal szemben. Ezek az eredmények különösen a gyomorfekélyben szenvedőkre vonatkoztak.

Amennyiben Önnél a savas refluxot az alacsony gyomorsavszint okozza, akkor a citromos víz fogyasztása előnyös lehet a lehetséges lúgosító hatása miatt.

Hogyan használjuk a citromos vizet a savas refluxra

Bár a citromlé nagyon savas, kis mennyiségben vízzel elkeverve emésztést követően lúgosító hatású. Ez segíthet semlegesíteni a gyomorban lévő savat.

Amennyiben úgy dönt, hogy kipróbálja ezt a házi gyógymódot, keverjen össze egy evőkanál friss citromlevet közel 2,5 dl vízzel. Majd körülbelül 20 perccel étkezés előtt igya meg, hogy megelőzze az ételek által kiváltott tüneteket.

Ügyeljen arra, hogy ezt a keveréket lehetőleg szívószálon keresztül igya meg. Ez megakadályozhatja, hogy a keverékben lévő sav a fogaihoz érjen és lemarja a fogzománcot. Viszont soha ne igyon sima citromlevet annak savassága miatt. Mindenképpen vízzel kell hígítani ahhoz, hogy hatékony legyen.

A savas reflux egyéb kezelései

Ha a savas reflux enyhe vagy közepes mértékű, lehet, hogy kordában tartható vény nélkül kapható vagy vényköteles gyógyszerekkel is.

A savlekötők képesek kezelni a ritkán előforduló gyomorégést. Az erősebb gyógyszerek, például a H2 receptor blokkolók és a protonpumpa-gátlók megfelelőbbek a visszatérő savas reflux esetében. Ezek hosszabb időre biztosíthatnak enyhülést és különböző erősségben kaphatók.

Bármely típusú gyógyszer szedése kockázatokkal járhat, ezért fontos, hogy konzultáljon orvosával, mielőtt belekezdene valamilyen rendszeres étrendbe. A savas reflux súlyos eseteiben orvosa műtétet javasolhat a nyelőcső záróizomzatának megerősítésére.

Mit tehet jelenleg

Bár korlátozott számú kutatás áll rendelkezésre, lehetséges, hogy a citromos víz enyhítheti a tüneteket. Ha szeretné kipróbálni ezt az otthoni gyógymódot, ne feledje, hogy:

  • a citromlevet alaposan hígítsa fel vízzel
  • legfeljebb egy evőkanál citromlevet adjon hozzá
  • a keveréket szívószálon keresztül igya

Eleinte csökkentett mennyiséget fogyasszon, hogy megállapíthassa annak hatását. Amennyiben nem tapasztalja a tünetek fokozódását, akkor kipróbálhatja a keverék fogyasztását teljes mennyiségében is.

Ellenben, ha a tünetek továbbra is fennállnak, beszéljen orvosával, mivel ő fogja tudni kidolgozni az Ön számára legmegfelelőbb kezelést.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!