Amennyiben Önt is érinti a reflux okozta égés, valószínűleg számos kezelést kipróbált már, hogy megkönnyebbüljön. Míg a vény nélkül kapható gyógyszerek és az életmódváltoztatás segíthet, addig a természetes gyógymódok, mint például a gyömbérrel való kezelése, szintén enyhíthetik a tüneteit.

A gyömbér a kínai orvoslás központi összetevője. Kis adagokban a gyömbér gyulladáscsökkentőként működhet a szervezetben. Amennyiben túl sokat vesz be belőle, akkor azonban súlyosbíthatja a tüneteket.

Mik a gyömbér előnyei?

Mellette szóló érvek:

  1. kis adagokban enyhítheti a gyomor-bélrendszeri irritációt
  2. csökkentheti annak valószínűségét, hogy a gyomorsav visszaáramoljon a nyelőcsőbe
  3. csökkentheti a gyulladást is és ez enyhítheti a reflux tüneteit

A gyömbér gazdag antioxidánsokban és kemikáliákban, amelyek számos gyógyászati előnyt jelenthetnek. Úgy tartják, hogy fenolos vegyületei enyhítik a gyomor-bélrendszeri irritációt és csökkentik a gyomor összehúzódásait. Ez azt jelenti, hogy a gyömbér csökkentheti annak valószínűségét, hogy a gyomorból a sav a nyelőcsőbe áramoljon vissza.

A gyömbér a gyulladást is csökkentheti. Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy azon résztvevőknél, akik gyömbért tartalmazó étrendkiegészítőket szedtek egy hónapon belül csökkentettek a gyulladásos tünetei. Ezek a gyulladáscsökkentő tulajdonságok különösen érdekesek a kutatók számára, főként a reflux esetében. Ennek oka, hogy a nyelőcső gyulladása a betegség egyik legfontosabb jellemzője.

A gyömbér csökkentheti az émelygést, megelőzheti az izomfájdalmat és enyhítheti a duzzanatot is.

Mit mondanak a kutatások?

Bár a gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően hatásos lehet a reflux ellen, ez nincs orvosilag megalapozottan alátámasztva. Jelenleg nincsenek tanulmányok arról, hogy a gyömbér megfelelő-e a reflux tüneteinek kezelésére. A gyömbérrel kapcsolatos kutatások elsősorban az émelygést csökkentő képességeire korlátozódnak. A kutatók még vizsgálják a gyömbér általános használatának biztonságos mivoltát és az esetleges gyógyászati tulajdonságait.

A gyömbér megfelelő használata a reflux kezelésére

A gyömbért meg lehet hámozni, majd lereszelni, szeletelni, felkockázni vagy hántolni, hogy felhasználjuk a főzéshez. Fogyasztható nyersen, vízbe áztatva gyömbér teaként, vagy hozzáadható leveshez, rántáshoz, salátához vagy más ételekhez.

A gyömbérben található egyik kemikália egyes savlekötő szerek összetevője. A gyömbér por, kapszula, olaj vagy tea formájában is kapható.

A legfontosabb, amit észben kell tartania, hogy a gyömbért mértékkel fogyassza. Szigorúan ragaszkodva a nagyjából 4 grammhoz elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy enyhülést nyújtson a tünetek súlyosbodása nélkül. Ezt fel is oszthatja, és kisebb adagokban is beveheti a nap folyamán.

Kockázatok és figyelmeztetések

A gyömbér kis adagban történő felhasználása kevés mellékhatással jár. Kisebb mellékhatások lehetnek gázok testben történő felhalmozódása vagy puffadás. Amennyiben Ön olyan gyulladásos megbetegedésben szenved, mint például a reflux, akkor a több mint 4 g gyömbér 24 órás periódusban történő alkalmazása további gyomorégést okozhat. A mellékhatások általában a porított gyömbér fogyasztása mellett jelentkeznek.

További lehetséges kezelési formái a refluxnak

Nem a kedvence a gyömbér? Különböző vény nélkül kapható gyógyszerek vannak, amelyeket kipróbálhat, ha a reflux csak ritkábban jelentkezik.

  • A savlekötő szerek segíthetnek a gyomorsavak semlegesítésében és gyors enyhülést biztosíthatnak.
  • A H2 receptor blokkoló gyógyszerek csökkentik a gyomor által termelt sav mennyiségét.
  • A protonpumpa gátló szerek a gyomorsavak csökkentésére és a nyelőcső meggyógyítására szolgálnak.

A betegség előrehaladottabb eseteinek kezelésére erősebb gyógyszerek állnak rendelkezésre. Természetesen ezen gyógyszerek kiváltásához már orvosi receptre lesz szükség. Orvosa a legjobb eredmény elérése érdekében a következő gyógyszerek használatát javasolhatja:

  • Vényköteles H2 receptor blokkoló gyógyszerek
  • Vényköteles protonpumpa gátló szerek

Ezek a gyógyszerek a B-12-vitamin hiányával és a csonttörés enyhe kockázatával járnak.

A nyelőcsövet erősítő gyógyszerek csökkenthetik a záróizom ellazulásának gyakoriságát, és lehetővé teszik a sav felfelé áramlását. Ennek a gyógyszernek jelentős mellékhatásai vannak, és általában a nyelőcső reflux (GERD) legsúlyosabb eseteire van fenntartva.

Amennyiben a gyógyszerek nem nyújtanak enyhülést, a műtét egy másik lehetőség lehet. Az orvosok általában egy vagy két eljárást hajtanak végre a nyelőcső refluxban szenvedőknél. Az egyik egy LINX eszköz segítségével megerősíti a nyelőcső záróizomzatát. Egy másik azáltal erősíti meg a záróizmot, hogy a gyomor tetejét a nyelőcső alsó része köré tekeri.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!