Az irritábilis bélszindróma (IBS) gyakori betegség, amely a vastagbelet érinti. A tünetei között általában hasi fájdalmak, görcsök, puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés, és bélgáz képződés szerepelnek. Az IBS egyéb tüntei között jelentkezhetnek hirtelen bélmozgások és a nem megfelelő ürítés érzete.

Az IBS-es betegek bélizmai, amelyek az ételek mozgatásáért felelősek, erősebben és hosszabb időre összehúzódhatnak az átlagosnál. Emiatt az étel gyorsabban jut át szervezetén. Néhány esetben a belek mozgása nem felgyorsul, hanem lelassul, kemény és száraz székletet eredményezve. 

Az IBS kellemetlen tünetei ellenére nem okoz gyulladást és nem károsítja hosszú távon beleit. 

A savas reflux és a gasrotrooesophagealis reflux betegség (GERD)

A hosszabb ideig fennálló GERD súlyosan károsíthatja nyelőcsöve szöveteit és sejtjeit. A GERD akkor következik be, amikor a nyelőcsöve és gyomra között található nem megfelelően működő záróizom miatt a gyomorsav visszajut nyelőcsövébe.  

A savas reflux és a GERD leggyakoribb tünete a gyakori gyomorégés. Egyéb tünetek lehetnek még a torokban jelentkező égő érzés, vagy a száj hátsó részében érzett keserű íz. Míg a néha jelentkező savas reflux teljesen normális jelenség, a GERD általában gyógyszeres kezelést igényel a betegség miatt jelentkező köhögés, zihálás, és nyelési nehézségek megszüntetése miatt. 

Az IBS és a GERD kapcsolata

Az IBS nem pszichológiai betegség, de nem is tartozik a hivatalosan elismert betegségek közé. Úgynevezett „funkcionális zavar”, amelynek tünetei valósak, de nincsenek megkülönböztethető fiziológiai okai. Bár az IBS okai ismeretlenek, az biztos, hogy a stressz majdnem minden esetben felerősíti a tüneteket. 

Az IBS gyakran a refluxbetegség krónikus fajtájával, a  gasrotrooesophagealis reflux betegséggel együtt jelentkezik. A kettő együttes jelentkezése azt sugallja, hogy a két betegségnek közös szerkezete lehet.

Az emésztőrendszeri problémákkal foglalkozó Digestive Diseases and Sciences magazinban 2009-ben megjelent kutatás szerint „az IBS vagy a GERD első diagnózisa nagymértékben növeli a másik betegség diagnózisának esélyeit is.”

IBS kiváltó tényezők

Különféle hatások különféleképp idézhetik elő az IBS-t más-más emberekben. Például az egyik személynél puffadás és gázképződés jelentkezhet, míg a másik bizonyos ételekre, gyógyszerekre, vagy stresszre reagálhat. 

Nőknél gyakrabban fordul elő ez a betegség, mint férfiaknál. Az IBS-es nők gyakran tapasztalják, hogy a menstruációs napok alatt panaszaik erősödnek. Emiatt a kutatók úgy hiszik, a hormonok is befolyással lehetnek az IBS kialakulására.

Kerülendő ételek

Talán nem meglepő, hogy az IBS-t és a savas refluxot is ugyanazok az ételek válthatják ki. Azok, akik egyik, vagy mindkét betegségtől szenvednek, az alábbi ételek kerülésével csökkenthetik panaszaikat: 

    alkoholos italok,
    koffeintartalmú italok,
    szénsavval dúsított italok, 
    csokoládé,
    citrusfélék, 
    zsíros vagy olajban kisütött ételek, 
    fokhagyma és hagymafélék, 
    menták (fodormenta és borsmenta), 
    fűszeres ételek, 
    paradicsom alapú ételek, így a pizza alapok és a spagettiszószok is. 

Laktóz intolerancia és IBS

A probléma hátterében előfordulhat, hogy laktóz intolerancia áll és nem az IBS, ha a panaszokat okozó ételek között a tej, sajt, és a jégkrém is szerepelnek. Ha tejtermékek fogyasztása után hasi görcsöket vagy puffadást tapasztal, két hetes periódusra zárja ki étrendjéből ezeket az ételeket és figyelje meg, elmúlnak-e a tünetek. 

Ha a tünetek nem múlnak el, látogassa meg orvosát és kérdezze meg az IBS lehetőségéről.

A savas reflux és az IBS gyógyítása

Bár a gyógyszeres kezelés sok esetben enyhülést okoz, a legtöbb esetben hosszú távon az életviteli változtatások és az étrend megváltoztatása bizonyul megfelelő gyógymódnak ha IBS-ben és savas refluxos betegségben is szenved. A fentebb felsorolt ételek kerülése mellett ha mindkét betegségtől szenved, szükség esetén igyekezzen fogyni egy keveset, ha dohányzik, szokjon le róla, és tanulja meg kezelni a stresszt, erre a légzésgyakorlatok, a testmozgás, és a jóga a legjobb módszerek. 

Az életmódváltás sok IBS-es betegen segíthet, ám ha mégsem válik be, próbálja ki az erre alkalmazható gyógyszereket. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!