Fogyassza vagy kerülje?

Mivel még mindig nem született egyértelmű döntés arról, hogy a koffein fogyasztása milyen hatással van a refluxra, nehéz megmondani, a GERD-es betegek kerüljék-e a kávé vagy a tea fogyasztását. 

Néhány bizonyíték arra utal, hogy a koffeinmentes kávé fogyasztása segíti a refluxos tünetek elkerülését. Az Alimentary Pharmacology & Therapeutics magazinban publikált kutatás eredményei szerint a koffeinmentes kávé fogyasztása (koffeintartalmú helyett) csökkentheti a GERD-es betegek refluxos tüneteit. 

A GERD és a teafogyasztás viszonyát szintén viták övezik. Míg néhány orvosi központ, köztük a Cleveland klinika is azt javasolja, kerülje a tea fogyasztását ha nem szeretne gyomorégéstől szenvedni, megfelelő mennyiségű bizonyíték utal arra is, hogy a tea fogyasztása nem okoz refluxot. A Gut magazinban megjelent kutatás szerint sem a tea, sem a kávé fogyasztása nem okoz problémát a GERD-es betegeknél. A World Journal of Gastroenterology magazinban megjelent kutatás is hasonló eredményeket hozott. Eszerint a tea fogyasztása nem okoz refluxot, és a kávé fogyasztása is csak nagyon kis mértékben befolyásolhatja a reflux kialakulását. 

Összefoglalás

Ellentmondásokba ütközhet. Bár a legtöbb kutatás a koffeintartalmú fekete teákat vizsgálta, néhány gyógytea is hatással lehet a GERD tüneteire. Például a borsmenta vagy a fodormenta teák gyomorégést okozhatnak, a védőréteggel bevont szárított borsmenta kivonat épp segítheti a gyomorégés elmulasztását. 

A tudományos és orvosi közeg közösen elfogadott véleményének hiánya a kávé és a tea GERD-es tünetekre gyakorolt hatása ügyében azt jelzi, hogy a legjobb az, ha kikísérletezi, önre melyik ital milyen hatással van. Ha nem biztos abban, kerülnie kellene-e a tea, kávé, vagy akár mindkét ital fogyasztását, keresse fel háziorvosát.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!