Reflux gyakorisága és előfordulása

    A felnőtt lakosság 60%-a éli át évente egyszer a gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) valamilyen formáját. A lakosság 20-30%-ának pedig hetente jelentkező tűnetei vannak.
    Az Egyesült Államokban hozzávetőlegesen 7 millióan mutatják a GERD tüneteit. 
    2004-ben az Egyesült Államok lakosságának 20%-a jelentette, hogy hetente legalább egyszer refluxos tünetei vannak. 
    1996 és 2004 között 112%-kal nőtt az elhízással kapcsolatos kórházi kezelések száma az Egyesült Államokban. Az elhízás nagyon sok esetben segíti a refluxbetegség kialakulását és növeli a tünetek gyakoriságát. 
    Az elsődleges és másodlagos GERD diagnózisok száma eddig sosem látott 216%-kal nőtt az 1998-ban mért 995.402 főről 2005-ben 3.141.965 főre változott. 
    A GERD tüneteket mutató, kórházi kezelést igénylő gyerekek körében az elsődleges diagnózisok száma 42%-kal nőtt a csecsemők körében és 84%-kal a 2-17 évesek körében. 
    2005-ben a GERD miatti kórházi kezelésekre szoruló betegek 9,1%-a egyéb panaszokról is beszámolt, mint a testsúlyvesztés, a hányás, és a vérszegénység. Ezek a tünetek GERD-re és egyéb nyelőcsővel kapcsolatos betegségekre is utalhatnak. 
    A 2005-ben kórházban kezelt GERD-es betegek 4,2%-ának egyéb nyelőcsővel kapcsolatos betegsége is volt. 1998 és 2005 között nem csak a GERD-es betegségek száma nőtt meg, hanem az egyéb nyelőcsővel kapcsolatos betegségek száma is. A nyelési nehézségek száma 264%-kal nőtt, a nyelőcsövi mirigyrákok megbetegedések száma 195%-kal, a nyelőcsőgyulladásos betegségek száma pedig 94%-kal nőtt. 
    2004-ben az Egyesült Államokban 1150 haláleset kapcsolható közvetlen módon a GERD elsődleges diagnózisához. 
    Azok, akik heti rendszerességgel jelentkező reflux tünetekről számolnak be, átlagosan már több, mit öt éve szenvednek a betegségtől. 
    Egy 2000-ben végzett felmérés eredményei szerint 130.000-ren éltek már át refluxos tüneteket és gyomorégést. A résztvevők 95%-ánál ezek a tünetek több, mint egy éven át jelentkeztek, a résztvevők felénél pedig több, mint öt éven át. Ezen felül a résztvevők 75%-ánál hetente legalább két alkalommal jelentkeznek a tünetek. 
    A megkérdezettek fele mondta azt, hogy a gyomorégéses panaszok inkább az éjszaka során jelentkeznek. 65%-uk alvási nehézségekről számolt be, 40%-uk számára pedig a másnapi teendőket nehezítik az éjszakai kellemetlen tünetek. 
    Az Egyesült Államokban diagnosztizált GERD-es betegek 1%-ánál a Barrett nyelőcső betegséget is diagnosztizálták. Ez a betegség főképp a fehér bőrű férfiakra jellemző, gyermekek körében nagyon ritkán fordul csak elő. A Barrett betegségnek nincsenek kifejezetten a betesgséghez társítható tünetei, főképp a GERD diagnózisa közben fedezik fel a betegséghez kapcsolható nyelőcsövi változásokat. A Barrett betegség általában ötven éves kor környékén jelentkezik, amikor a GERD megjelenése is jellemző.

Kórházi és egyéb kiadások

    2004-ben 18,3 millió ambuláns látogatást számoltak össze a kórházakban, háziorvosi rendelőkben, és klinikákon.
    Az Egyesült Államokban 2004-ben közel 3,1 millió fő igényelt kórházi ellátást GERD, vagy hozzá kapcsolható tünetek, komplikációk, és kezelések miatt. 
    Évente hozzávetőlegesen 64,6 millió receptet adnak ki az Egyesült Államokban GERD gyógyszerekre.
    A háziorvosi látogatások 5%-a köthető GERD-es panaszokhoz. 
    A GERD-es betegek számára rosszabb az egészséggel kapcsolatos életminőség. Ez a betegek számára az ételek csökkent élvezetét (80%), alvási problémákat (60%) és a tünetek jelentkezésekor nehézségeket jelentenek a munka során (40%). 
    Az Amerikai Gasztroenterológiai Iskola szerint a GERD-es tünetek hetente majdnem 2 milliárd dollárnyi veszteséget okoznak a betegek produktivitásának csökkenése miatt.

Életkor, nem, és egyéb tényezők

    2004-ben az egészségbiztosításban jegyzett idősebb betegek 27%-a használt valamilyen GERD gyógyszert, köztük savlekötőket és kiválasztást gátló szereket, összesen 5,6 milliárd dollár értékben.
    1998 és 2005 között az idősebb betegek 30%-a szorult kórházi kezelésre GERD-es tünetek miatt. Az összes jegyzett beteg 50%-ának nem volt szüksége kórházi ellátásra. 
    A GERD-et leggyakrabban 40 éves kor fölött diagnosztizálják, a legtöbb GERD-es beteg 45 és 64 éves kor közötti. 
    A nők nagyobb valószínűséggel szorulnak kórházi ellátásra ha GERD-es tüneteik vannak, mint a férfiak. 2005-ben a női betegek tették ki a GERD-es kórházi kezelések 62%-át. A legnagyobb százalékban az Egyesült Államok déli államaban mérték a GERD-es kezelések számát, itt átlagosan 100.000 kórházi kezelésre 40,9 női GERD-es beteg jutott. 
    1998 és 2005 között az átlagkeresetnél kevesebb bevétellel rendelkezők körében az elsődleges GERD-es diagnózisok száma 31%-kal nőtt. Ezzel szemben az átlagkeresetnél több bevétellel rendelkezőek körében ugyanebben az időszakban 16%-kal csökkent. 
    Világszerte a népesség hozzávetőlegesen 5-7%-a szenved GERT-es tünetektől, amely a leggyakrabban gyomorégésként jelentkezik, és nagyon gyakran, akár napi rendszerességgel jelentkezhet.      

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!