Míg a legtöbben csak időnként élik át a savas reflux tüneteit, néhányaknál a savas emésztési gondoknak egy komolyabb formája is kialakulhat. Ez a gastrooesophagealis reflux betegség, röviden GERD. A GERD-es betegeknél a reflux rendszeresen, hetente több, mint két alkalommal jelentkezik a reflux.

A legtöbb GERD-es beteg számára a tünetek idővel komolyabb egészségügyi problémákat is okozhatnak. A savas reflux leggyakrabban jelentkező tünete a gyomorégés, amelyet hasa közepénél és mellkasa alján is érezhet. Néhányak számára a gyomorégés nem jelentkezik, viszont egyéb panaszaik vannak, mint például az asztma, a nyelési nehézségek, vagy a krónikus köhögés. 

GERD és köhögés

A hosszú ideig fennálló köhögés leggyakoribb oka a GERD, amely felmérések és becslések szerint a krónikus köhögéssel járó betegségek 20-40%-áért felelős. A legtöbb köhögéssel küzdő GERD-es betegnél a gyomorégés és a GERD hagyományos tünetei nem jelentkeznek. A krónikus köhögést a savas reflux vagy néhány esetben a nem savas gyomortartalom nyelőcsőbe jutása is okozhatják. 

A GERD okozta köhögés tünetei

Az alábbi tünetek és jellemzők segíthetik abban, felfedezze, GERD-es köhögéstől szenved:
    Váladékkal nem járó köhögés, amely leggyakrabban a nap folyamán, ülő vagy álló helyzetben jelentkezik.
    Nem szűnő köhögési inger, amely akkor is fennmarad, amikor nincsenek olyan okai, mint a dohányzás vagy bizonyos gyógyszerek, amelyeknek a köhögés gyakori mellékhatása. 
    Asztma vagy orrgaratfolyás nélküli köhögés, amely mellett a tüdőszűrés sem mutat elváltozásokat. 

A krónikus köhögés és a GERD felismerése

A gyomorégés elmaradása miatt a GERD-et ilyen esetekben nehezebb felfedezni és diagnosztizálni. Ez amiatt van, mert nem a savas reflux okozza a legtöbb krónikus köhögéses betegséget. Valamint a GERD a legtöbb atipikus tüneteket mutató esetben nem kimutatható a nem invazív radiológiai tesztekkel, mint például a báriumos teszt, amelyet a legtöbb esetben a GERD diagnózisa miatt alkalmaznak.  

Másik lehetséges módja a GERD okozta köhögés diagnózisának a protonpumpa gátló szerek szedése egy három hónapos időszakon át, amely alatt látható,  hogy a tünetek enyhülnek-e. A protonpumpa gátló gyógyszerek közé tartozik sok egyéb mellett a Nexium, a Prevacid, és a Prilosec is. 

A legjobb próba arra, hogy a krónikus köhögést GERD okozza-e egy 24 órás pH szonda, amely a nyelőcső pH szintjét méri. Egy másik hatékony teszt a MII-pH, amely a nem savas refluxot is fel tudja fedezni. Azonban ezek a tesztek megterhelőbbek, drágábbak, és általában nem olyan széles körben elérhetőek, mint a báriumos vizsgálat. 

GERD és a gyerekek

A legtöbb csecsemő élete első évében átéli a savas refluxot. Természetes tünetei a gyakori köpés vagy a hányás az olyan gyermekeknél, akik egyébiránt boldogak és egészségesek. Azonban ha gyermekének egy éves kora után is savas refluxos tünetei vannak, előfordulhat, hogy GERD-ben szenved. Az gyerekkori GERD egyik leggyakoribb tünete a gyakori köhögési inger.

Egyéb tünetei a következők lehetnek: 

    gyomorégés,
    rendszeres hányás, 
    torokgyulladás, 
    asztma, 
    légzési nehézségek, 
    tüdőgyulladás. 

A csecsemők és kisgyermekek lehet, hogy: 

    nem hajlandóak enni,
    ingerlékenyek lesznek, 
    nem nőnek megfelelően, 
    etetés közben vagy közvetlenül etetés után megfeszítik hátukat. 

Rizikófaktorok

Ha dohányzik, túlsúlyos, vagy terhes, nagyobb veszélye van a GERD kialakulásának. Bizonyos ételek is elősegíthetik a GERD kialakulását, ezért igyekezzen kerülni a következp ételeket és italokat: 
    alkoholos italok,
    koffeintartalmú italok, 
    csokoládé, 
    citrusfélék, 
    olajban sütött vagy zsíros ételek, 
    fokhagyma, 
    menta és menta ízű ételek és italok (főképp borsmenta és fodormenta), 
    hagymafélék, 
    fűszeres ételek, 
    paradicsom alapó ételek, így a pizza, salsa, és a spagetti szósz is. 

Gyógymódok

Életmód váltás

Gyakran életmódja megváltoztatása is elegendő ahhoz, hogy csökkentse, vagy teljesen megszűntesse a krónikus köhögést és a GERD egyéb tüneteit is. Ezek a változások a következőek: 
    kerülje azokat az ételeket, amelyek súlyosbítják tüneteit,
    étkezések után legalább 3 órán át ne feküdjön le, 
    egyen gyakrabban, kisebb adag ételeket, 
    igyekezzen lefogyni túlsúlyát, 
    szokjon le a dohányzásról, 
    emelje meg ágyát a feje alatti területeken (a több párna használata sajnos nem megfelelő megoldás), 
    hordjon laza ruhákat, így kerülve a hasra és a gyomorra nehezedő nyomást. 

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés, főképp a protonpumpa gátlók szedése, általában nagyon hatékonynak bizonyul a GERD tüneteinek gyógyításában. Az egyéb hatékony gyógyszerek között az alábbiakat találhatja meg: 
    antacidok (mint az Alka-Seltzer, a Maalox, a Rolaids, vagy a Tums),
    habzó anyagok, mint a Gaviscon (amely csökkenti a gyomorsav mennyiségét),
    H2 blokkolók, mint a Pepcid AC és a Tagamet HB (amely csökkenti a gyomorsav termelést), 
    prokinetikumok, mint a Reglan (amely segíti a gyomor gyorsabb kiürülését, ám mellékhatásai lehetnek, mint a szorongás, a depresszió, és a kimerültség). 

Műtét

A műtét azok számára lehet hatékony megoldás, akik nem reagálnak jól más kezelésekre.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!