A savas reflux és a gyomorégés kifejezéseket általában ugyanarra a jelenségre alkalmazzák, hiszen mindkettő a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) jellemző tünete. Azonban nem csak ezek a tünetek jellemzőek a betegségre.

A GERD-es betegek a torkot érintő különféle tüneteket is gyakran tapasztalják. A torokfájást a savas reflux okozhatja, ez a fájdalom a nyelőcső károsodását jelezheti. 

Mi a savas reflux?

A savas reflux során a gyomor tartalma, így a gyomorsav is visszajut a nyelőcsőbe. Ezt részben a nyelőcső és a gyomor között található záróizom meggyengülése, ezáltal nem megfelelő működése okozza. 

Az izom feladata, hogy kinyílva átengedje az érkező ételeket és italokat gyomrába, majd bezáródjon, így lent tartva az emésztés alatt álló gyomortartalmat. A gyenge záróizom nem mindig képes szorosan összezáródn, amely miatt a gyomorsavak visszajuthatnak a nyelőcsőbe. 

Hatásai a torokra

A krónikus savas reflux torokfájást okozhat, és az alábbi állapotokat okozhatja: 

    Nyelőcső gyulladás: a nyelőcső belső rétegét alkotó szövetek irritációja, amelyet a gyomorsav és a nyelőcsőbe jutó savak okoznak.
    A torok megtisztítása: sok GERD-es beteg úgy érzi, gyakran meg kell tisztítaniuk torkukat, amely rekedtséget és fájdalmat okoz. 
    Nyelési nehézségek: akkor alakulnak ki, amikor a GERD hatására a nyelőcső belső rétegén hegszövet alakul ki. Emiatt a nyelőcső szűkül, ez torokfájást és nyelési nehézségeket is okozhat. 
    Köhögés: a krónikus köhögés torokfájást és gyulladást okozhat. 

A torokfájdalmak mellett a krónikus, súlyos, ám kezeletlen reflux betegség kialakíthat egy ritka, de komoly betegséget, a Barrett betegséget. Ez akkor fordul elő, ha a nyelőcső belső rétegének felépítése megváltozik, és a belek belső rétegének felépítésére kezd hasonlítani. 

Egy országos felmérés szerint az amerikai felnőtt lakosság nagyjából 1%-a szenved Barrett betegségben. 

A Barrett betegségben szenvedők körében enyhén magasabb a nyelőcsőrák kialakulásának kockázata, mint a betegségtől nem szenvedők körében. 

A Barrett betegség tünetei az alábbiak lehetnek: 

    gyomorégés (mellkasi égető érzés, torokfájás),
    felső hasi fájdalom,
    nyelési nehézségek,
    köhögés, 
    mellkasi fájdalmak. 

Endoszkópiás vizsgálatokkal fel tudják mérni a nyelőcső állapotát és diagosztizálni tudják a Barrett betegséget és egyéb nyelőcső problémákat is, amelyek a GERD-es torokfájást okozhatják. Az endoszkópia során egy apró kamerát tartalmazó vékony csövet juttatnak le torkán, amely segítségével alaposan meg tudják vizsgálni a nyelőcső belső rétegét. 

A fájó torok kezelése

A savas reflux mellékhatásaként jelentkező torokfájás kezelése helyett sokkal egyszerűbb és hatékonyabb, ha a torokfájás okát kezeli, amely a GERD. A vény nélkül kapható és a vényköteles gyógyszerek között is biztosan talál olyat, amely megfelelő módon szünteti meg, csökkenti, vagy semlegesíti a gyomorsavat. A semlegesítő hatás csökkenti a gyomorégést és csillapítja a torokfájást. Egyéb gyógyszerek a nyelőcső záróizmát erősítik, így meggátolva a savak kiszabadulását. 

A GERD főbb gyógyszerei az alábbi csoportokba sorolhatók: 

    Antacidok: kalcium karbonát, szódium bikarbonát, magnézium hidroxid, és aluminium hidroxid vegyületek.
    H2 blokkolók: ranitidin, cimetidin, és famotidin.
    Protonpumpa gátlók (PPI): omeprazol, lansoprazol, és rabeprazol. 

Életviteli változtatások szintén segíthetik a torokfájás megszüntetését. Egyen gyakran, de kis adag ételeket, valamint kerülje a savas, csípős, vagy túlzottan zsíros ételeket. Ezek az ételek ugyanis nagyobb valószínűséggel okoznak gyomorégést, torokfájást, és a GERD egyéb tüneteit. 

Próbálkozzon különféle textúrájú ételekkel, hogy felfedezze, melyek azok, amelyek megnyugtatják torkát. A nyelési nehézségekkel küzdők például nehezebben küzdenek meg a ragacsos ételekkel vagy a híg folyadékokkal, mint a puha ételekkel vagy az apró darabokra vágott tömör ételekkel. 

Emellett kerülje a gyomorégést okozó és a nyelőcsövet irritáló italok fogyasztását, mint például: 

    a koffeintartalmú italok (kávé, tea, üdítők, forró csokoládé),
    az alkoholok italok, 
    a citrusfélék leve és a paradicsomlé, 
    a szénsavval dúsított üdítők vagy vizek. 

A GERD-es tünetek elkerülése érdekében igyekezzen étkezések után néhány óráig még nem lefeküdni. Mindenképpen beszéljen orvosával, mielőtt torokfájása kezelésére bármilyen gyógynövény tartalmú készítményt vagy gyógyszert alkalmazna, hiszen bár a fájdalom kellemetlen, a tünetek biztonságos kezelése elengedhetetlenül fontos. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!