A savas reflux, vagy más néven savas emésztési zavar nagyon gyakori jelenség. Akkor fordul elő, ha az alsó nyelőcsövi záróizom, amely a gyomrot és a nyelőcsövet választja el, nem záródik megfelelően. Emiatt a gyomor tartalma, így az emésztést segítő savak is feljuthatnak a nyelőcsőbe.

A pajzsmirigy

A pajzsmirigy egy pillangó alakú, belső elválasztású mirigy, amely kulcscsontjai fölött, a nyakában található. Elsődleges feladata a hormonok termelése és az anyagcsere folyamatok rendben tartása. Amerikaiak milliói szenvednek pajzsmirigy problémáktól, amelyek közül a két leggyakoribb a hypertireózis és a hypotireózis. 

A savas reflux leggyakrabban jelentkező tünete a mellcsont mögötti égő érzés, amelyet gyomorégésnek is szoktak nevezni. Egyéb tünetei közé tartoznak még az öklendezés és a nyelési nehézségek. A krónikus savas refluxot, amely hetente több, mint kétszer jelentkezik, gastrooesophagealis reflux betegségnek (GERD) is nevezik.

A hypertireózist a túlzottan aktív pajzsmirigy okozza. A betegségben szenvedők szívritmusa gyorsabb, érzékenyek a hőmérsékletre, és gyakran veszítenek testsúlyukból. A hípotireózis ennél gyakrabban, főképp nőknél jelentkező betegség. Hypotireózis során pajzsmirigye nem elég aktív, ami miatt szervezete lassabban használja fel az energiáit, mint kellene. A betegség tünetei között a hízás, a kimerültség, és nehezen alkalmazkodás a hideghez jellemzőek. 

Hypotireózs és a nyelőcsőzáró izom

Az alulműködő pajzsmirigy megnehezítheti a nyelőcsőzáró izom működését, amely miatt az emésztősavak a gyomorból a nyelőcsőbe juthatnak. Emellett a hypotireózis lassítja a gyomor kiürülési folyamatát is, amely miatt több sav tud feljutni a nyelőcsőbe. 

H. Pylori, Prilosec, és Thyroxine

A H. Pylori az emberekben leggyakrabban megtalálható krónikus bakteriális patogén. A világ összlakosságának közel felét érinti. A H. Pylori meggátolja a gyomor savelválasztását, így marad életben a gyomorban, ahol  normális baktériumok elpusztulnának. Emelett a krónikus gyomorgyulladás egyik fő oka.  

A savcsökkentő gyógyszerek, mint a Prilosec is, amelyet gyakran írnak fel GERD-ben szenvedő betegeknek, bizonyítottan ideális életkörülményeket alakít ki a H. Pylori számára a túléléshez és szaporodáshoz. Egy 1996-ban a New England Journal of Medicine orvostudományi magazinban megjelent tanulmány szerint a Prilosec-et szedők körében a H. Pylori fertőzéses betegek mértéke öt év alatt 59%-ról 81%-ra emelkedett. A kutatásban részvevők közül a gyógyszert szedők körében 30%-nál alakult ki a gyomorgyulladásos betegség, ezzel szemben a GERD-et megszüntető műtéten átesettek körében csak 4%-ot érintette a gyulladásos betegség. 

Egy 2006-os olasz kutatás még erősebben bizonyította a H. Pylori és a savas reflux között fennálló kapcsolatot. A kutatók felfedezték, hogy a h. Pylorival fertőzött hypotireózisos betegeknek 37%-kal több gyógyszert kellett szedniük állapotuk javítása érdekében, mint azoknak, akiknek nem volt H. Pylori okozta gyomorgyulladásos betegségük. A tanulmány az omeprazole nevű, a Prilosec gyomorégésre adott gyógyszer egyik alapanyagát tartja a probléma okának. 

Hypotireózis és rekeszizom sérv

Úgy látszik, további kapcsolatok is fennállnak a pajzsmirigy alulműködse és a savas refluux jelensége között. Egy 2006-os orosz kutatás felfedezte, hogy a GERD és a rekeszizom sérv a hypotireózis korai jelei. A rekeszizom sérv egy olyan betegség, amely során a gyomor átnyomódik a rekeszizom kis nyílásán, gyomorégést, böfögést, kimerültséget, és nyelési nehézségeket okozva. 

A savas reflux és a pajzsmirigy kapcsolata

Összefoglalva, úgy látszik, kapcsolat áll fent a savas reflux és a pajzsmirigy között. Az alulműködő pajzsmirigy a nyelőcső záróizmának gyengeségéhez és rekeszizom sérvhez vezethet, amelyek savas refluxot és GERD-et okozhatnak. 

Néhány gyógyszer, mint a Prilosec (amelyet gyomorégésre adnak), csökkenti a gyomorsav termelését, remek életteret biztosítva a H. Pylori baktériumoknak. A baktérium krónikus gyomorgyulladást okozhat néhány betegnél, amely még tovább csökkenti a gyomorsav mennyiségét, még súlyosabb gyomorégést okozva. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!