A Massatchusetts General Hospital orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegségben már negyven éve alkalmazott metformin nevű gyógyszer hatékony lehet emlő, prosztata és hasnyálmirigy rákban szenvedő emberek kezelésében is.

A bejelentést alapos klinikai tanulmányok előzték meg, amit annyira komolyan vettek, hogy az USA-ban a FDA is kiemelt figyelmet fordít a kérdésre.

A gyógyszer valószínűleg a sejtek mitochondriumait (ezek a sejt energia központjai) befolyásolják oly módon, ami a tumor sejtek pusztulását segíti elő.

Egy bonyolult jelátviteli útvonalat gátol ez az egyszerű és régi gyógyszer, ami azért is nagyszerű hír, mert ennek a gyógyszernek semmi olyan mellékhatása nincs, ami oly annyira jellemző a kemoterápiás készítmények többségére, ráadásul már több százmillió beteg szedte és szedi jelenleg is a cukorbetegségére, így hatalmas klinikai tapasztalattal rendelkezünk vele kapcsolatban.

Ha az eredmények megerősítést nyernek, akkor nagyon hamar ebben az indikációban is használható lesz ez a nagyon elterjedt, minimális mellékhatásokkal bíró gyógyszer. 
 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!