Amikor a rák megelőzéséről beszélünk, tisztában kell lennünk azzal, hogy a rákos megbetegedések kb. 40%-a életmódbeli hiányosságokra vezethető vissza. Éppen ezért életmódváltással sokat tehetünk azért, hogy a rettegett kórt megelőzzük.

Mai tudásunk szerint a rákos megbetegedések mindössze 10-15%-a vezethető vissza genetikai okokra, a többségük pedig olyan tényezőknek köszönhető, mint a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az elhízás, stb.

Gondoljunk csak bele abba, hogy a tüdőrákos megbetegedések jelentős részéért a dohányzás felelős, míg pl. a méhnyakrák kialakulását a HPV vírusfertőzés okozza. De említhetünk néhány bőrrák típust is, melyet a túlzott mértékű napsugárzásnak tudhatunk be. 

Figyeljen oda a következőkben felsorolt tényezőkre, kerülje el azokat és ezzel csökkentse jelentősen a rák kialakulásának esélyét.

1, Dohányzás

A dohányzás az összes rákos halálozás kb. 30%-áért felelős. Ha nem dohányzik, máris rengeteget tett azért, hogy elkerülje korunk legrettegettebb betegségét. 

Egy érdekes kis statisztikai adat. Amennyiben napi 20 szálról 10 szálra csökkenti az elszívott cigaretták mennyiségét, máris 27%-kal csökkenti a tüdőrák rizikóját. Természetesen a legjobb megoldás az, ha egyáltalán nem dohányzik és ebbe bele tartozik a passzív dohányzás kerülése is.

2, Tartsa a szemét a mérlegen

A túlsúly vagy elhízás nem csak esztétikai kérdés, ugyanis a túlzott mennyiségben felhalmozódott zsírszövet 9 ráktípus kialakulásának esélyét növeli, s ezek között van a nyelőcsőrák, veserák és epehólyagrák. A zsírszövet egy olyan fehérjét termel, mely gyulladást okoz a szervezetben, s ez elősegíti a rákos sejtek növekedését.

3, Hetente legalább 30 percet izzadjon

Egy 2010-es kutatás eredménye azt mutatta, hogy heti 30 perc fizikai aktivitás 35%-kal csökkenti a mellrák kialakulását nőknél. A 30 perc azonban csak minimumnak tekinthető, az ajánlott mennyiség heti 150 perc körül van, de ha ennél többet mozog, azzal csak még jobbat tesz szervezetének.

4, Alkohol

Számos rákbetegség kialakulásában játszik főszerepet az alkoholfogyasztás: szájrák, torokrák, májrák, vastagbélrák és mellrák. Az alkohol több módon is képes elősegíteni a rák kialakulását a szervezetben. Az egyik fő oka a szövetek károsítása, míg pl. a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok acetaldehiddé alakítják, ami egy erőteljes rákkeltő anyag.

Nőknél az alkohol változást idéz elő az ösztrogénszintben, s ez növeli a mellrák rizikóját.

5, Fogyasszon minél több brokkoli

A zöldségek nem csak az egészséges táplálkozás szerves részét képezik, hanem képesek akár közvetlenül is csökkenteni a rák kialakulási rizikóját. A brokkoli, kelbimbó, káposzta olyan vegyületeket tartalmaz, melyek anti-tumor tulajdonsággal rendelkeznek.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!