Szív- és érrendszer

A néma gyilkosok

Az évtizedek óta tartó Framingham megfigyelési program szerint az első számú rizikófaktor a magas vérnyom...

Mi a thrombus? Okok és típusok

Mi a thrombus? Okok és típusok

A thrombus vérrög, mely a véralvadás eredményeként alakul ki, sérülések esetén életmentő, azonban a trombózis már egy súlyos állapot, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel. Az érrendszerben keringő thrombus létfontosságú szerveket érhet el, megakadályozva azok normál működését.
Az elzáródott artériák 4 különös jele

Az elzáródott artériák 4 különös jele

A szívbetegségek megelőzése rendkívül fontos dolog, hiszen a szív és érrendszeri megbetegedések még mindig a vezető haláloknak számítanak a fejlett világban. A megelőzés mellett azonban kiemelkedő fontosságú a korai felismerés is.
A szívinfarktus meglepő tünete nőknél

A szívinfarktus meglepő tünete nőknél

Először is tisztáznunk kell: a szívinfarktus nem csak az idősebb, túlsúlyos férfiak betegsége. A statisztikák mára azt mutatják, hogy nőknél gyakrabban fordul elő infarktus, mint férfiaknál. Ennek egyik legfőbb oka az, hogy a nők átlag élettartama hosszabb, s az infarktus rizikója a kor előre haladtával hatványozottan nő.
Hogyan ismerjük fel az agyi aneurizmát, mielőtt még túl késő lenne?

Hogyan ismerjük fel az agyi aneurizmát, mielőtt még túl késő lenne?

Lisa Colagrossi, a New York-ban élő újságírónő, két gyermek édesanyja, élete legborzalmasabb fejfájását élte át 2015 tavaszán. Férje, Todd Crawford elmondása szerint felesége úgy érezte, hogy a feje mindjárt felrobban. A borzalmas fejfájás mellett nyakfájás, bizsergő arczsibbadás és fényérzékenység is gyötörte.
A szívinfarktus fontos jelei, amit ne hagyjon figyelmen kívül!

A szívinfarktus fontos jelei, amit ne hagyjon figyelmen kívül!

Hazánkban körülbelül 15 percenként kap valaki szívinfarktust. Közülük sokan túlélik, visszamennek dolgozni és normálisan élik tovább életüket. De az is tény, hogy a szívinfarktus a hirtelen halál egyik legfőbb oka, ezért nem szabad félvállról venni a problémát.
A szőlőmag kivonat csökkenti a vérnyomást?

A szőlőmag kivonat csökkenti a vérnyomást?

Egy újabb egyszerű étrend-kiegészítőről bizonyosodott be, hogy rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Pontosabban a British Journal of Nutrition című folyóiratban jelent meg az az új tanulmány, amely megerősítette egy korábbi kutatás eredményeit, amely szerint a szőlőmag kivonattal sokaknál hatékonyan és biztonságos módon normalizálható a vérnyomás. Ez az új tanulmány jó hírekkel szolgál azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk (csak Amerikában ez 74 millió embert érint), mivel biztonságos alternatívát ajánl a vérnyomás csökkentésére - és így kiküszöbölhetőek azok a jelentős mellékhatások, amelyek a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedésével járnak.
előző 1 2 3