Nem kell fitness őrültté válni, csupán elég ezt a néhány mozgásfajtát megjegyezni.

Gyaloglás, séta

Ez a legegyszerűbb kardio edzésforma, és nem kerül semmibe. Egy jó gyalogláshoz csak egy erre alkalmas, megfelelő cipő szükséges. Tempósabb sétánál a szív több vért pumpál, élénkül a keringés. Sétálni lehet a kertben, vagy ha az edzőtermet kedveli, használja a futópadot olyan ütemben, ami még kényelmes a sétához. Tanulmányok mutatják, hogy 120 másodperccel hosszabbítja az életet minden sétával eltöltött perc.

Ahhoz, hogy a szív nagy hatásfokkal működhessen, hozzon létre egy edzés tervezet. Sétáljon annyit mindennap, amennyit csak lehet, esetleg kapcsolja össze sporttal, mint a tollaslabdázás. 4 nap kardio edzés mellett heti kétszer súlyzózzon, és heti kétszer jógázzon. Ha szeretné jól érezni magát a bőrében és egészséges maradni, kövesse az edzéstervet. Ezen kívül kényeztesse magát laktató, de egészséges ételekkel.

Ugrókötelezés

Az ugrókötelezés nem kislányos játék. Rengeteg kalóriát égethet el vele a hasáról és a combjáról. Mi több, a koordinációja is jobb lesz tőle. Bármilyen kötelet választhat, egyszerűt vagy ugrásszámolót, a lényeg, hogy kényelmes legyen a használata. Ha nem akar sétálni, használjon helyette ugrókötelet.

Úszás

Kapcsolja össze a kedvenc hobbiját: az úszás mellett végezhet tornagyakorlatokat is a vízben, mindkettő remek kardio edzés. Az úszás megtanítja helyesen lélegezni, emellett javítja a vérkeringést, ami jót tesz a szívnek. Ha ízületi gyulladása van, ne sétáljon, menjen inkább úszni. Vízben kisebb terhelés éri az ízületeit. Be lehet iratkozni csoportos vízi tornára vagy úszhat egyedül is.

Biciklizés

Legyen szó hegyi, egyszerű vagy szobabiciklizésről, az a lényeg, hogy ezzel a sporttal jót tesz a szívének. Ha teheti, ne autóval, hanem biciklivel menjen dolgozni. Rendszeres használatával javul a keringés, és erősödik, nyúlik az izomzat. Ha közel áll Önhöz a biciklizés, tegyen meg hosszabb távolságokat is. Viszont ha volt már térdsérülése, jobb, ha nem használja.

Tánc

Legyen szó bármilyen táncról, salsa-ról vagy hip-hop-ról, szívét karban tudja vele tartani. Válasszon olyan táncot, amelyet szívesen végez, jól érzi magát közben. Az alakformálás mellett szívére is jó hatással lesz.

Jóga

A jóga jó a hátfájás enyhítésére, jó alakformáló, de a szívnek is jót tesz? Igen, hiszen megtanítja helyesen lélegezni mozgás közben. Legyen az lassú vagy gyors pulzálás, szíve jó formába kerül.

Kocogás

A futás sokkal hatékonyabb, mint a sétálás, feltéve, ha megfelelő hozzá a környezet. Egy, a Harvard Egyetemen végzett tanulmány szerint, ha egy héten legalább 60 percet futunk, 42%-kal kisebb az esély a szívproblémák kialakulására. Ha naponta 30 percet fut, javul a kondíciója, alacsony lesz a vérnyomása, jó lesz a koleszterin szintje és kevesebb gyulladás alakul ki szervezetében. Nem kell egyből gyorsan futni, kezdje lassú kocogással és tanulja meg a futás közbeni helyes légzést. Először fusson keveset, majd fokozatosan növelje az idő hosszúságát.

Görkorcsolyázás

Ez az alacsony hatásfokú aerob testmozgás jó hatással van a keringésre és a szívizmokra. Ugyanakkor tüdőkapacitását is alakítja, a helyes légzés megtanításával. Nagy intenzitású korcsolyázással égetheti a kalóriákat, és elpuhult teste formássá alakul. Itt is fontos a megfelelő felszerelés, legyen az a korcsolya vagy a védőruházat.

Edzés súllyal

Nem meglepő, de a súlyzózás is kardio edzésnek számít. Nem vette észre, hogy súlyemeléskor megnő a pulzusa? Legalább fél óra súlyzózás segíti a szívműködést és 23%-kal csökkenti a szívbetegség kockázatának kialakulását. Súlyemelés során a zsír egészséges izomszövetté alakul át. Az anyagcsere kap ezzel egy lökést, és visszatér normális működésébe. 

Szeretkezés

A szex az egyik legtermészetesebb módja a test és a szív egészséges működésének. Segít a stressz levezetésében, égeti a felesleges kalóriákat, elősegíti a jó alvást, enyhíti és megszünteti a fájdalmat, javítja a keringést. Kutatások alapján kimondható, hogy heti legalább 3-szori szeretkezés pozitívan hat az egészségre. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!