A magas vérnyomás manapság nagyon sok embert érintő probléma. Habár a legtöbben a sófogyasztás csökkentésétől várják a csodát, a legjobb stratégiai mégis az, ha az ember beépíti az egészséges táplálékokat az étrendjébe.

5. oldal: A legjobb vérnyomás csökkentő ételek

12. Szezámolaj

Egy indiai, 50 magas vérnyomással diagnosztizált beteget vizsgáló tanulmány során a kutatók a szezámolaj használatával 45 nap alatt normalizálni tudták a résztvevők vérnyomását. Amikor a betegek felhagytak a szezámolaj használatával, 45 napon belül a vérnyomásuk is visszatért az eredeti, magasabb értékre.

Egy másik, görög tanulmány során a kutatók kiderítették, hogy napi 35 gramm szezámolaj elfogyasztásával mindössze 15 nap alatt csökkenthető a szisztolés vérnyomás. A szezámolaj már egy órával az étkezések után csökkentette mind a vérpálya központi, mind a vérpálya környéki részének diasztolés vérnyomását.

13. Hibiszkusz tea

Egy duplavak, randomizált, kontrollált vizsgálat során 60 cukorbetegnek kellett naponta két csésze hibiszkusz- vagy fekete teát elfogyasztania. 30 nap elteltével a hibiszkuszos csoportnál átlagosan 22 mmHg értékkel csökkent a szisztolés vérnyomás, 18 mmHg értékkel pedig a diasztolés vérnyomás. A fekete teát fogyasztóknál ezzel ellentétben nőtt a vérnyomás.

Sok más tanulmány is bizonyítja, hogy a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával nem csak az érrendszeri funkciók javulnak, de a vérnyomás is csökken. A kutatók szerint többek között a fitovegyületeknek és a káliumnak köszönhető, hogy a gyümölcsök és a zöldségek ilyen jó hatással vannak a vérnyomásra.

Harvardi kutatók 180 000 embertől származó adatot elemeztek ki - pontosabban összehasonlították azokat az embereket, akik egy héten négynél kevesebb alkalommal fogyasztottak zöldséget és gyümölcsöt, azokkal, akik naponta legalább 4 adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak el. Azoknál a résztvevőknél, akik több gyümölcsöt fogyasztottak, 8 százalékkal, azoknál pedig, akik több zöldséget fogyasztottak, 5 százalékkal csökkent a magas vérnyomás kockázata.

Azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek bizonyítottan csökkentik a vérnyomást:

14. Gazpacho (hideg spanyol zöldségleves) 

15. Kivi

16. Fekete áfonya

17. Concord szőlő 

A különböző fűszerek is segíthetnek a vérnyomás szabályozásában.

18. Fahéj

Egy, a cukorbetegséget vizsgáló brit tanulmány során kiderült, hogy két gramm fahéj fogyasztásával jelentősen csökkenthető a vérnyomás mindössze 12 hét alatt.

19. Kardamom

Egy indiai tanulmány során első fokú hipertóniával (magas vérnyomással) diagnosztizált betegek naponta 3 gramm őrölt kardamomot kaptak, két adagra elosztva. 12 hét elteltével a kardamom jelentősen csökkentette mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás értékét. A kutatók pedig arról számoltak be, hogy a betegek mindegyike jobban lett, mindenféle mellékhatások nélkül.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!