A magas vérnyomás manapság nagyon sok embert érintő probléma. Habár a legtöbben a sófogyasztás csökkentésétől várják a csodát, a legjobb stratégiai mégis az, ha az ember beépíti az egészséges táplálékokat az étrendjébe.

3. oldal: Mely táplálékok csökkentik a vérnyomást?

3. Cékla

A cékla képes jelentős mértékben csökkenteni a vérnyomást, mivel nagy mennyiségben tartalmaz nitrátokat. A Brit Szív Alapítvány biztosította a forrásokat egy olyan tanulmány elkészítéséhez, amely során 68 magas vérnyomással diagnosztizált beteget vizsgáltak meg. A betegek egyik fele 250 ml (körelbelül egy csészényi) céklalevet kapott, míg a másik fele placebo levet, amely nem tartalmazott nitrátokat. A nitrátot kapott csoportnál átlagosan 8,1/3,8 mmHg értékkel csökkent a vérnyomás. Továbbá a nitrátos csoportnál az endothel funkciók körülbelül 20 százalékkal javultak, valamint az artériák falának merevsége is csökkent - a placebós csoportnál azonban nem figyeltek meg ilyen változásokat.

Egy másik prospektív tanulmány során 1546 egészséges, 20-70 év közötti alanytól gyűjtöttek a kutatók adatokat, vagyis hogy a résztvevők mennyi nitrátot tartalmazó zöldséget fogyasztottak minden nap. Három év elteltével azoknál, akik a legtöbb nitrátban gazdag zöldséget fogyasztották, 37 százalékkal csökkent a magas vérnyomás kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebb ilyen táplálékot fogyasztották.

4. Fokhagyma

A fokhagyma is segíthet a vérnyomás csökkentésében. Hét randomizált, placebo-kontrollált tanulmány meta-analízise során kiderült, hogy a fokhagyma rendkívüli mértékben képes csökkenteni a vérnyomást. Ez pontosabban azt jelenti, hogy a szisztolés vérnyomás átlagosan 6,71 mmHg értékkel, a diasztolés vérnyomás pedig 4,79 mmHg értékkel csökkent.

A fokhagyma viszont csak akkor tudja kifejteni a pozitív hatását, ha a megfelelő adagot juttatjuk belőle a szervezetünkbe. Egy ausztráliai tanulmány során a kutatók 79 olyan beteget vizsgáltak meg, akiknek kontrollálatlanul magas szisztolés vérnyomásuk volt. A betegeket négy csoportra osztották: így minden résztvevő minden nap placebót, vagy egy, kettő, esetleg négy szem fokhagymakivonatot tartalmazó kapszulát kapott (240, 480, vagy 960 mg). A leghatásosabbnak a napi két kapszula (480 mg) bizonyult, mivel átlagosan 11,8 mmHg értékkel csökkentette a szisztolés vérnyomást.

Ez azt jelenti, hogy a fokhagyma még bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszereknél is hatásosabb anyag. Egy 210, magas vérnyomással diagnosztizált beteget vizsgáló tanulmány során bebizonyosodott, hogy a fokhagyma kivonatot tartalmazó tablettákkal jelentősen csökkenthető a vérnyomás az atenololos gyógyszerekhez képest. De a gyógyszerektől eltérően a fokhagyma biztonsággal használható és nincsenek mellékhatásai sem.

5. Görögdinnye

A kutatások során kiderült, hogy a görögdinnye csökkenti a vérnyomást. A Flordia-i Állami Egyetemen készült tanulmány elkészítésének során 9 pre-hipertóniás beteg napi 6 gramm, görögdinnye-kivonatból származó L-citrullin aminosavat kapott. Az összes betegnél javultak az artériás funkciók és csökkent az aortás vérnyomás.

Mivel gazdag káliumban, a görögdinnye nem engedi, hogy a só miatt megemelkedjen a vérnyomás. Likopin is található benne, ami egy olyan erős antioxidáns, ami segít abban, hogy a szív, az artériák és a keringés is egészséges maradjon. Más tanulmányok során pedig kiderült az is, hogy a görögdinnye kivonattal javulhat az aortás vérnyomás.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!