A magas vérnyomás manapság nagyon sok embert érintő probléma. Habár a legtöbben a sófogyasztás csökkentésétől várják a csodát, a legjobb stratégiai mégis az, ha az ember beépíti az egészséges táplálékokat az étrendjébe.

4. oldal: További vérnyomáscsökkentő étel

6. Gránátalmalé

Egy izraeli tanulmány során a kutatók 101 vesebeteget vizsgáltak - a betegek véletlenszerűen napi körülbelül 88 milliliter gránátalmalevet vagy placebós italt kaptak. Egy év elteltével a placebós csoporttal ellentétben a gránátalmaleves csoportnál jelentősen csökkent a szisztolés vérnyomás. A kutatók azt az összefüggést vonták le, hogy ha az ember rendszeresen fogyaszt gránátalmalevet, azzal csökkenthető a szisztolés vérnyomás és talán az érszűkület kialakulásának kockázata is.

Egy másik izraeli tanulmány során pedig azt állapították meg, hogyha az ember egy évig rendszeresen fogyaszt gránátalmalevet, akkor 12 százalékkal csökken a vérnyomás. 

7. Berkenyelé

A tanulmányok során az is bebizonyosodott, hogy a gyümölcslevekben lévő polifenolok jó hatással vannak a vérnyomásra. Egy tanulmány során például a 400 ml berkenyelé fogyasztásával már négy héten belül jelentős mértékben lehetett csökkenteni a vérnyomást.

8. Pisztácia

A 21 randomizált, kontrollált vizsgálatból készült meta-analízis összefoglalta, hogy a diófélék csökkentik a vérnyomást. A diófélék közül pedig a pisztácia az, amely a legnagyobb mértékben képes csökkenteni a szisztolés és diasztolés vérnyomást.

9. Kókuszvíz

Egy, Nyugat-Indiában készült tanulmány során magas vérnyomással diagnosztizált betegeket vizsgáltak. A kutatók azt figyelték meg, hogy a kókuszvíz fogyasztásával jelentősen csökkent a vérnyomás mindössze két hét alatt. Ez pontosabban azt jelenti, hogy a csoport 71 százalékánál a szisztolés vérnyomás, míg a csoport 29 százalékánál a diasztolés vérnyomás nagysága csökkent jelentős mértékben.

10. Lenmag

A lenmag omega-3 zsírsavakat, lignánokat, és rostokat tartalmaz, amelyek pozitív hatással vannak azokra a betegekre, akiknek szív- és érrendszeri problémáik vannak. Egy 11 tanulmányból készült meta-analízis során kiderült, hogy a lenmagos termékek fogyasztásával csökkenthető a vérnyomás.

Egy prospektív, kettős vak, placebo-kontrollált, randomizált tanulmány során 110 beteg naponta 30 gramm darált lenmagot vagy placebót kapott. Hat hónap elteltével a szisztolés vérnyomás körülbelül 10 mmHg értékkel, a diasztolés vérnyomás pedig 7 mmHg értékkel csökkent a lenmagos csoportnál. A lenmag még pozitívabban hatott azokra, akiknek a tanulmány kezdetén 140 mmHg-nál is magasabb volt a szisztolés vérnyomásuk. A kutatók úgy fogalmaztak a tanulmány végén, hogy a lenmagnak van az egyik legerősebb vérnyomáscsökkentő hatása.

11. Teljes kiőrlésű gabonafélék

A rostban gazdag étrend is segíthet a vérnyomás csökkentésében. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány során kiderült, hogy azoknál, akik naponta háromszor teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyasztanak, 6 mmHg értékkel csökkenhet a szisztolés-, és 3 mmHg értékkel a diasztolés vérnyomás, már 12 héten belül. A kutatók úgy becsülték meg, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék ezzel egyúttal több mint 15 százalékkal képesek csökkenteni a szívkoszorúér megbetegedések kockázatát, valamint több mint 25 százalékkal a stroke kockázatát.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!