A magas vérnyomás manapság nagyon sok embert érintő probléma. Habár a legtöbben a sófogyasztás csökkentésétől várják a csodát, a legjobb stratégiai mégis az, ha az ember beépíti az egészséges táplálékokat az étrendjébe.

2. oldal: Vérnyomás csökkentő ételek

1. Csokoládé

Sok tanulmány bizonyítja, hogy a kakaót tartalmazó termékekkel csökkenthető a vérnyomás. 10 randomizált, kontrollált tanulmányból készített meta-analízis szerint a kakaóval átlagosan 4,5 mmHg értékkel csökkenthető a szisztolés vérnyomás, és 2,5 mmHg értékkel a diasztolés vérnyomás 2-18 hét alatt.

Az analízist készítő német kutatók szerint tehát a keserű csokoládé kifejezetten jó hatással lehet erre a problémára. 13 randomizált tanulmányból ausztráliai kutatók készítettek meta-analízist. Ebben összefoglalták, hogy a keserű csokoládéval sokkal hatékonyabban csökkenthető a vérnyomás, mint a placebóval. A hipertóniás és a pre-hipertóniás betegeknél a csokoládé fogyasztásával a szisztolés vérnyomás 8,0 mmHg értékkel, a diasztolés vérnyomás pedig 4,9 mmHg értékkel csökkent.

És nem is kell ahhoz sok keserű csokoládét fogyasztani, hogy érezni kezdjük annak pozitív hatásait! A JAMA 44 című folyóiratban megjelent randomizált, kontrollált tanulmány során ugyanis hipertóniás és pre-hipertóniás betegek naponta mindössze csak 30 kalóriát tartalmazó, egy kocka keserű- vagy fehér csokoládét kaptak. 18 hét elteltével a keserű csokoládé átlagosan 2,9 mmHg értékkel csökkentette a szisztolés, és 1,9 mmHg értékkel a diasztolés vérnyomást. A fehér csokoládét fogyasztó csoportnál nem figyeltek meg ilyen változásokat.

A kutatók szerint a csokoládé azért képes csökkenteni a vérnyomást, mert flavonolokat (elsődlegesen epikatekint) tartalmaz. A BMJ című folyóiratban megjelent tanulmány során 21 önkéntes magas (701 mg) vagy alacsony (22 mg) flavonoltartalmú kakaós italt kapott. Egy 10 perces edzés után a vérnyomásnövekedés átlagosan 14 százalékkal volt alacsonyabb annál a csoportnál, akik a magas flavonoltartalmú italt fogyasztották.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a csokoládé procianidokat tartalmaz, amelyek serkentik a nitrogén-oxid termelését, valamint ellazítják a vérereket is.

Továbbá a csokoládé életeket is menthet. Egy 470 idősebb embert vizsgáló tanulmány ugyanis kiderítette, hogy azoknál, akik a legtöbb csokoládét fogyasztották, nem csak a vérnyomás csökkent, de a szív- és érrendszeri betegségeknek tulajdonítható elhalálozások száma is a felére csökkent.

2. Olívaolaj

A SUN Project egy olyan prospektív kohorsz tanulmány Spanyolországban, amelynek tagjai mind az az egyetem végzett hallgatói. A 6863 résztvevőtől származó adatokból (és az azt követő két éves követési időszakból) kiderült, hogy azoknál a férfiaknál, akik több olívaolajat fogyasztottak, 75 százalékkal alacsonyabb volt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebb olívaolajat fogyasztották.

Továbbá, egy randomizált, egyszeres vak, placebo-kontrollált tanulmány során, amelyet a Massachussets-i Egyetem kutatói végeztek, 41 túlsúlyos résztvevőt kértek meg arra, hogy a megszokott étolaj helyett használjanak olívaolajat, vagy kukorica-, szójabab-olajból, és vajból készült keveréket. Három hónap elteltével az olívaolajos csoportnál átlagosan 3 mmHg értékkel csökkent a diasztolés, és 6 mmHg értékkel a szisztolés vérnyomás.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!