Van a magas vérnyomás betegségnek egy speciális formája, amit a mellékvese velőállományának az adenomája okoz, ez pedig a phaeochromocytoma. 

Mivel a magas vérnyomás betegek kb. 1%-ában diagnosztizálják, a diagnózis alapja, ha gondolunk rá.

A pontos diagnózishoz kell a CT, az MR, de a legjobb az izotópos képalkotás (SPECT). A hasi ultrahang vizsgálat szűrésre alkalmas.

Jellemző tünete a rohamokban jelentkező, szapora szívdobogással járó vérnyomás kiugrás és az ezt kísérő fejfájás együttes megjelenése. Az atípusos formáknál a rohamszerű tünetek el is maradhatnak és a betegek fele ebbe a csoportba tartozik. 

Azért nevezik 10%-os betegségnek, mert a betegek 10%-ában mindkét mellékvese érintett, 10%-ban a hormontermelő tumor nem is a mellékvesékben van, 10%-ban rosszindulatú és 10%-ban a megfelelő kezelés ellenére is kiújul, valamint az esetek 10%-ban a betegség örökölhető.

A tünetekért a szervezetet nagy mennyiségben elárasztó adrenalin, noradrenalis és dopamin a felelős. 

A diagnózis alapja a 24 órás, sötét üvegben gyűjtött vizelet vanillin-mandulasav szintjének a meghatározásán alapul részben. A vizsgálatot torzíthatja a csokoládé, a banán, a kávé és bizonyos gyógyszerek is. 

A betegek többsége általában a fiatal korosztályból kerül ki. A megoldás, amennyiben lehetséges, mindig a műtét. A beteg mellékveséket el kell távolítani. Kiegészítő gyógyszeres kezelése alfa blokkolókon alapul. Az oly elterjedt béta blokkolók súlyos, életveszélyes vérnyomás kiugrást okozhatnak (ez is komoly gyanújel, hogy nem "hagyományos hipertóniával" van dolgunk).

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!