Ma a világon több százmillió nő szed rendszeresen fogamzásgátló tablettát. Elterjedésének elsődleges oka az, hogy rendkívül biztonságos módja a nem kívánt terhesség elkerülésének a tabletta szedése. Minden más védekezési módszernél hatékonyabb. Ugyanakkor az is igaz, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő hölgyek jobban ki vannak téve a szívinfarktus, az agytrombózis és a test más részein kialakuló vérrögképződés veszélyeinek.

Mit tehetünk ezen veszélyek csökkentése érdekében?

A tabletta felírása előtt meg kell győződnie az orvosnak arról, hogy nem szenved-e fokozott véralvadással járó kórképek valamelyikében a tablettát igénylő hölgy (trombopathia, Leiden mutáció, Protein C, Protein S hiánya, stb.). Ha már volt korábban vénás trombózisa, vagy a szüleinél ez a betegség gyakran fordult elő, akkor nem ajánlott a szedése.

A fogamzásgátló tablettákat nem lehet folyamatosan, évtizedeken át szedni. Ez a védekezési mód maximum 5-7 évig ajánlott, utána váltani kell.

Nagyon fontos, hogy aki fogamzásgátló gyógyszert szed, az semmiképpen ne dohányozzon, mert ha dohányzik, akkor a vérrögképződés esélyét a sokszorosára növeli.

A fogamzásgátlót szedő nőknél nagyon fontos a rendszeres sportolás, vigyázniuk kell, hogy ne hízzanak el a tabletta szedés alatt.

Naponta legalább másfél-két liter folyadék fogyasztása javasolt, kerüljék a zsíros és a szénhidrátokban gazdag ételeket és italokat. Egyenek sok zöldséget és gyümölcsöt, jót tesz a magnézium és a B vitamin pótlása is.
 
A C vitaminból ilyenkor célszerű legalább napi 500 mg-ot fogyasztani, ha lehet gyümölcsök formájában (citrom, narancs, csipkebogyó tea, paprika, paradicsom, stb.). Az alkohol nem jó, mert vízelvonó hatású, ami közvetve a trombózis készséget fokozhatja. 

A többszörösen telítetlen olajok (omega-3 olajok, pl. heti kétszer tengeri hal,) illetve a főzéshez vagy salátákhoz használt olíva olaj szintén nagyon ajánlott (az olíva olaj ugyan csak egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, de ez a speciális zsírsavféleség mégis nagyon hatékonyan akadályozza meg a vérrögök kialakulását. Az  olíva olajban lévő polifenolok ezt a hatást még tovább erősítik!

A megfelelő D vitamin pótlásról is gondoskodni kell, főleg télen (2000 IU/nap). 

Mindig újabb és jobb készítmények kerülnek forgalomban, melyek hormontartalmát igyekeznek a lehető legkisebbre csökkenteni. A vérrögképződésre való fokozott hajlam azonban a legújabb készítményeknél is világosan kimutatható. Ezt soha ne feledjük!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!