A magas koleszterinszint az egyik legkomolyabb egészségügyi probléma manapság, amely azonnal orvosi segítséget igényel. Ha nem kezelik időben, életveszélyessé is válhat. De a magas vérnyomás megelőzése és kezelése nem mindig drága, mivel természetes anyagokkal is kezelhető, például fokhagymával, ami csökkenti a koleszterinszintet.

Miért a fokhagyma?

A fokhagyma, tudományos nevén Allium Sativum, rendkívüli gyógyhatással rendelkezik. Már akkor is, amikor ízesítéshez még nem használták, gyógyhatása miatt nagyra értékelt anyag volt.

Mivel tele van allicinnel, kiváló antibakteriális, valamint gombaölő hatású, így meggátolja és kezeli az olyan problémákat, mint a bélproblémák, a bélparaziták, fertőzések, az éhség hiánya, vízkór, bélpoklosság, süketség, légzési problémák, stb. De mindenek fölött, ez a zöldség különböző módokon segít abban, hogy a szív egészséges maradjon:

•    Szabályozza a vérnyomást.
•    Megakadályozza az érelzáródást, mivel csökkenti a vérlemezkék „ragadósságát”.
•    Lebontja a lerakódásokat az artériák belső falán.
•    Megakadályozza az erek belső falának károsodását.

Tanulmányok a fokhagyma koleszterincsökkentő hatásáról:

Sok kutatás zajlott a fokhagyma koleszterincsökkentő tulajdonságával kapcsolatban. Viszont az eredmények sosem voltak kielégítőek, mivel a fokhagyma előkészítése minden esetben eléggé különbözött, valamint a kutatásokat nem megfelelően tervezték meg.

Egy újabb ausztráliai tanulmány szerint azonban a szárított fokhagymapor vagy fokhagyma étrend-kiegészítő rendszeres fogyasztása 8-12 hétig akár 8 százalékkal is csökkentette a koleszterinszintet a vérben. Ezen kívül szabályozza a triglicerid és az LDL (rossz koleszterin) mennyiségét a szervezetben.

Habár a 8 százalék kevésnek tűnik, valójában 38 százalékkal csökkenti a halálos szív- és szívkoszorúér problémák kialakulásának kockázatát. Az egyetlen hátrány ebben az esetben az eredmények hatásának hossza, mivel az tudvalevőleg rövid és nem tart 6 hónapnál tovább.

Hogyan csökkenti a fokhagyma a koleszterint?

Alább olvashat néhány fontosabb tényt a fokhagymáról és annak használatáról a koleszterin csökkentésével kapcsolatban.

1.    A fokhagyma kivonat és –por sokkal hatékonyabban csökkenti a koleszterinszintet, mint a nyers fokhagyma.
2.    A friss fokhagymaolaj csökkenti a triglicerid szintet a szervezetben.
3.    A fokhagyma csökkenti a teljes vérsavó koleszterin, az LDL és a triglicerid szintet akár 20mg/dL mennyiségben.
4.    Nem hat a HDL-re, vagyis a jó koleszterinre.
5.    A fokhagymát fogyassza egészséges (rostokban gazdag és zsírokban alacsony) étrend részeként.
6.    A hatás arányos a fokhagyma mindennapos fogyasztott mennyiségével.
7.    Más hasonló koleszterincsökkentő gyógyszerekhez képest a fokhagymának kevés mellékhatása van (vagy egyáltalán nincs mellékhatása).

A fokhagyma fogyasztása:

Mint már korábban említettük, a fokhagyma csak akkor csökkenti a koleszterinszintet, ha kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztják. A legjobb hatás elérése érdekében fogyasszon fokhagyma kivonatot, -port vagy –olajat. Fogyaszthatja azonban nyersen is, vagy ízesítésként a salátákhoz, levesekhez, szendvicsekhez, pizzákhoz, stb. A fokhagyma étrend-kiegészítők elérhetőek tabletta vagy kapszula formában, amelyeket rendszeresen kell fogyasztani.

Mielőtt azonban megemelné a fokhagyma napi adagját az étrendjében, konzultáljon a gyógyszerészével vagy orvosával.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!