Idősebb korban komoly gondot jelent a magas vérnyomás kockázata, mely kezelés nélkül hosszútávon rombolja a szív- és érrendszert, megterheli a vesét, a szemeket, és az agyat is, így fontos szerepet játszhat a szívinfarktus, stroke, veseelégtelenség vagy az időskori látásvesztés kialakulásában is. 

A szőlő és a gránátalma azonban természetes módon, resveratrol tartalma révén segíthet mindezek elkerülésében.

A gránátalma természetes úton képes csökkenteni a magas vérnyomást.

Az oxidatív stressz vezető tényezőnek tekinthető a magas vérnyomás kialakulásában, hiszen az angiotensin hormon szintjének változásai negatívan hatnak ki a vérerek összehúzódásaira, így az azokban keringő vér nyomására is.

Ebből következően azok az anyagok, melyek csökkentik az oxidatív stressz okozta károkat, a magas vérnyomás kialakulását is megelőzik.

Az ACE-gátló gyógyszerek, azt az enzimet gátolják, mely manapság a magas vérnyomás elleni gyógyszerek legkedveltebb célpontja, csökkenti az angiotensin II. hormont, azonban számos mellékhatásuk van. 

Nem beszélve arról, hogy a szintetikus gyógyszerekkel történő vérnyomáscsökkentés az utóbbi évek kutatásai alapján nem javít a szívinfarktus kockázatán, míg az étrendváltoztatás, a rendszeres testmozgás, a zöldségekben és gyümölcsökben található polifenolok bevitelének növelése teljesen természetes és hatékony módja az érrendszer karbantartásának, így a szívinfarktus megelőzésének is.

A szőlőmag kivonat alkalmazását vizsgáló kutatások magas hatékonyságról számolnak be, hasonlóképpen a gránátalmához, mely a mindkét növényben található nagyarányú resveratrolnak köszönhető, mely egy természetes antioxidáns. 

A vérerek egészségének megőrzése, az érszűkület megelőzése, az angiotensin hormonszint csökkentése mind ennek a vegyületnek a számlájára írhatók, ráadásul természetes úton. Ajánlott tehát gyakori fogyasztása a szőlő minden színű és fajtájú változatának és a gránátalmának is, hiszen egyszerűen, természetesen és mellékhatások nélkül tehetünk így rendkívül sokat szív- és érrendszerünk egészségének megőrzéséért! A szívbetegek szőlő kúrájának évszázados hagyománya van, aminek az újra felfedezése nagyon is időszerű.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!