A halfilé olajtartalma fajtától függően maximum 30%. A fehér halak ezzel szemben magas koncentrációban tartalmaznak olajat, azonban csak a májban. Az omega-3 zsírsavakon kívül a halolaj remek A- és D-vitamin forrás is. A fehér halak is tartalmazzák az összes szükséges tápanyagot, azonban sokkal kisebb koncentrációban.

Az egészségügyi szakemberek gyakran hangoztatják, hogy az olajos halak sokkal egészségesebbek, mint a fehér halak. Ezt azonban nagymértékű, megfelelő kutatási eredményekkel még nem támasztották alá. 

Az egész világon sok egészségügyi szakember javasolja a rendszeres és nagyobb mennyiségű olajos hal fogyasztását, vagy a szükséges olajokat tartalmazó étrendkiegészítők fogyasztását, azok egészségügyi hatásait kihangsúlyozva. Az elmúlt évtized kutatási eredményei azonban nem bizonyították egyértelműen a halolajak fogyasztásának jótékony hatásait. 

Mik az omega-3 zsírsavak? 

Az omega-3 zsírsavakat növénykeben és tengeri élőlényekben találhatja meg. Két fajtájából nagyobb mennyiséget találhat az olajos halakban, ezek az alábbiak: 

    EPA (eikozapentaénsav): Az olajos halakban megtalálható omega-3 zsírsavak egyike, amikor az omega-3 szóba kerül, a legtöbbször az EPA-ról esik szó. 
Az EPA a prostaglandin-3 kialakulásához szükséges anyag, amely vérlemezke gátló hatású, emellett pedig a thromboxane-3 és a leukotriene-5 létrejöttéhez is szükség van rá. A halak nem hozzák létre az EPA-t, az általuk fogyasztott algákból nyerik ki azt. 

    DHA (dokozahexaénsav): Az emberi szem retinájának, a spermiumnak, és az agykéregnek alapvető összetevője. 
Az agy többszörösen telítetlen zsírsavainak 40%-át teszi ki a DHA, a retina többszörösen telítetlen zsírsavainak pedig 60%-át. A neuronok plazma membránjának felét DHA alkotja, valamint az anyatejben is nagy mennyiségben található. 

Mi az igazság a halolaj egészségügyi hatásait illetően? 

Az elmúlt évtizedben több tucat kutatást végeztek a halolajak és az omega-3 zsírsavak hatásait vizsgálva. Némelyik alátámasztotta a jótékony hatásokról szóló elméleteket, mások nem.

A halolaj rendszeres fogyasztásával az alábbi jótékony hatásokat érheti el: 

    A halolaj segíti a szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotának javulását. Ezt az állítást egy 2012 áprilisában a norvégiai Bergen Orvosi Egyetemen végzett kutatás azonban megcáfolta.

    Egy kutatás szerint az alacsony zsírtartalmú étrendet folytató férfiak körében a halolajak fogyasztása csökkenti a prosztatarák kialakulásának veszélyeit.

    Egy 2011-es, a Connecticut Szülészeti Iskolán végzett kutatás szerint a halolajak fogyasztása védelmet nyújt a szülés utáni depresszióval szemben. Dr. Michelle Price, a kutatás vezetője szerint “a terhesség során az ételekből származó megfelelő mennyiségű DHA fogyasztása csökkenti a szülés utáni depresszió tüneteit.”

    A halolajak fogyasztása segíti a mentális problémákkal küzdő fiatalokat, főképp a figyelemhiányos hiperaktivitás szindróma esetében sikeres. 

    A fiatalok körében javulhat a memória működése, amennyiben megnövelik omega-3 zsírsav bevitelüket, derült ki egy szaklap 2012-es kiadásából. 

    Sok évig úgy hitték, hogy a rendszeres halolaj fogyasztása védelmet nyújthat az Alzheimer-kór kialakulása ellen, azonban egy 2010-es nagymértékű kutatással bebizonyították, hogy a halolaj és a placebo is épp ugyanolyan hatással bír az Alzheimer-kór kialakulásának megakadályozásában. 

Egy 2007-es tanulmány szerint azonban a főképp halakból, omega-3 zsírsavakból, zöldségekből, és gyümölcsökből álló étrend csökkenti az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit. 

    Kanadai kutatások szerint a megfelelő mennyiségű DHA fogyasztása védelmet nyújt a korral járó látásromlással szemben. 

    Az omega-3 fogyasztása segíti az embriók kogitív és motoros fejlődését, mutatták ki a L'Université Laval Laval munkatársai. Kutatásaik szerint ha terhes nők terhességük utolsó három hónapjában omega-3 zsírsavakat fogyasztanak, javult gyermekük érzékszervi, kognitív, és motoros fejlődése is. 

Friss hírek az omega-3 zsírsavak egészségügyi hatásairól

    Az omega-3 zsírsavak nem csökkenti az időskori kognitív képességek elvesztését idősebb nők körben, mutatták ki az Iowa Egyetem munkatársai.

    Az omega-3 olajak megvédik a szívet a mentális stresszől. A hírt az American Journal of Physiology szaklapban jelentették meg. A kutatás eredményei szerint azok körében, akik egy hónapig halolaj tartalmú étrendkiegészítőket fogyasztottak, kevesebb mentális stresszt éltek át, amely kevésbé viselte meg keringési rendszerük egészségét, mint azok, akik nem fogyasztották az étrendkiegészítőket. 

    Az omega-3 alolajak fogyasztása csökkentheti az epilepsziás betegek rohamainak gyakoriságát. A friss kutatás szerint a napi kis mennyiségű omega-3 zsírsav fogyasztása csökkentheti a rohamok gyakoriságát. A kutatást a Los Angeles-i UCLA Orvostudományi Egyetemen végezték, és a kutatók szerint eredményeik főképp azok számára ígéretesek, akik szervezete már nem reagál megfelelő módon a betegségükre kapott gyógyszerekre. Eredményeiket az ideggyógyászattal és pszichiátriával foglalkozó Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry szaklapban jelentették meg. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!