Kutatásaik eredményét a Stroke című, az amerikai szívegészségi központ által kiadott magazinban jelentették meg. 

Évente több, mint 795.000 fő szenved stroke-ot csupán az Egyesült Államokban. Ugyanez az állapot évente majdnem 130.000 halálos áldozatot követel az országban, az egyik legtöbb halált okozó betegségek listájára emelve a stroke-ot. 

Pavls Kadlecova, a csehországi Szent Anna egyetemi kórház klinikai kutatóközpontjának statisztikusa kollégáival együtt felfedezte, hogy a naponta több, mint két alkoholos ital elfogyasztása harmadával növeli a stroke kialakulásának kockázatát a középkorúak körében.

A magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamin a magas koleszterinszint a stroke kialakulásának legfőbb és leginkább ismert okai. Múltbeli kutatások sugallták, hogy a túlzott alkoholfogyasztás szintén komolyan befolyásolja a stroke kialakulásának veszélyét, ám Dr. Kadlecova és kollégái az elsők, akik azt is megvizsgálták, hogy ezt a veszélyt hogyan befolyásolja a személy életkora. 

Eredményeikhez 11.644 azonos nemű ikerpárt vizsgáltak, akiket a svédországi ikernyilvántartó rendszeren keresztül találtak meg. Kutatásukat 1967 és 1970 között kezdték el, amikor a résztvevők mint 60 év alattiak voltak. Ekkor étkezési szokásaikra vonatkozó kérdőíveket töltettek ki velük, amelyek során a kutatók képet kaptak alkoholfogyasztási szokásaikról. 

Az ikrek életét 43 éven át követték, egészen 2010-ig. A kutatók analizálták egészségi adataikat az évek során, köztük a kórházi kezeléseket, halálozásokat, vérnyomás adatokat, dohányzási szokásokat és cukorbetegséget is figyelembe véve, valamint egyéb egészségre káros vagy veszélyes tényezőket kutatva.

A középkorúak körében a túlzott alkoholfogyasztás 34%-kal emeli a stroke veszélyét

A kérdőív kitöltését követő időszakban a résztvevők közel 30%-a szenvedett stroke-ot. A kutatók a résztvevőket három csoportra osztották, a kutatás elején megállapított alkoholfogyasztási szokásaik szerint. A kevés alkohol fogyasztók napi fél alkoholos italt fogyasztottak el, a közepes mennyiségű alkoholt fogyasztók napi legfeljebb két alkoholos italt fogyasztottal el, a sok alkoholt fogyasztók csoportja pedig napi több, mint két alkoholos italt fogyasztott. 

A kutatók bevallása szerint ez a csoportosítás megfelel az amerikai szívegészségi központ által létrehozott csoportosítási rendszernek, amely szerint egy férfinak nem lenne szabad napi két alkoholos italnál többet elfogyasztania, egy nőnek pedig nem lenne szabad naponta egy alkoholos italnál többet meginnia. 

A kutatás során kiderült, hogy a sok alkoholt fogyasztók csoportjában 34%-kal nagyobb eséllyel következett be a stroke, mint a kevés alkoholt fogyasztók csoportjában. Emellett azok, akik 50-60 éves korukban túl sok alkoholt fogyasztottak, öt évvel korábban kaptak stroke-ot, mint a kevés alkoholt fogyasztók. 

A testvérpárok közül azok a személyek, akik stroke-ot kaptak, több alkoholt fogyasztottak, mint egypetéjű ikertestvérük. Ez azt jelenti, hogy a középkorúak körében a túlzott alkoholfogyasztás genetikai és fiatalkori tlajdonságoktól függetlenül növeli a stroke kialakulásának kockázatát. 

Az alkoholfogyasztás stroke-ra gyakorolt hatásait és a hagyományosan ismert rizikófaktorokat, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség összehasonlítva, az alkoholfogyasztás a középkorúak körében nagyobb veszélyforrás. A magas vérnyomás és a cukorbetegség azonban nagyobb veszélyforrás a 75 éves és idősebbek körében.

Kutatásaik eredményeiről Dr. Kadlecova a következőket mondta: 

„Mostanra tisztább képet kaptunk a rizikófaktorokról, valamint arról, hogyan változnak az életkor függvényében és hogyan változnak az alkoholfogyasztás hatásai az életkor előrehaladtával. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!