A magas vérnyomással foglalkozó The American Journal of Hypertension szaklapban jelent meg először egy olyan tanulmány, amely egyértelműen bemutatja a kapcsolatot a nem otthoni ételek fogyasztása és a magas vérnyomás kialakulása között.

A magas vérnyomás az elsőszámú veszélyfaktor a keringési rendellenésekkel összefüggő halálok számának növelésében. 

A magas vérnyomás során minél nagyobb erővel nyomódik a vér a vérerek falának, annál gyorsabban és erősebben kell a szívnek pumpálnia, amely szívelégtelenséghez és szívrohamhoz vezethet. A magas vérnyomással küzdők kiemelten veszélyeztetettek a veseproblémákkal, az értágulattal, és a stroke-kal szemben is. 

A magas vérnyomás csupán az Egyesült Államokban közel 70 millió felnőttet és 2 millió gyermeket érint. 

Korábbi kutatásokkal kimutatták, hogy ha nem otthon étkezik, több kalóriát, telített zsírsavat, és sót fogyaszt el, amely étkezési szokások a magas vérnyomás kialakulásával állnak összefüggésben. 

Annak kiderítése érdekében, hogy megtudják, valóban összeköthető-e a nem otthoni ételek fogyasztása a magas vérnyomás kialakulásával, a kutatók 501 fiatal felnőttet vizsgáltak meg, akik mind 18 és 40 év közöttiek voltak és a szingapúri egyetemen tanultak. A vizsgálatok során információt kaptak a diákok vérnyomásáról, testtömeg indexéről (BMI), életmódjáról, fizikai aktivitás szintjéről, és arról, milyen gyakran étkeznek nem otthon. 

Az adatokból az alábbi statisztikát állították fel: 

    a diákok 27.4%-a a magas vérnyomás kialakulása előtti szakaszban jár,
    a férfi alanyok 49%-a, a női alanyok 9%-a szenvedett ebben a kialakulás előtti állapotban, 
    a diákok 38%-a étkezett heti több, mint 12 alkalommal nem otthon készült ételeket. 

A kutatók azt fedezték fel, hogy a magas vérnyomástól, vagy a magas vérnyomás kialakulása előtti állapottól szenvedő diákok nagyobb eséllyel esznek gyakran nem otthoni ételt, BMI-jük magasabb, fizikai aktivitási szintjük alacsonyabb mint azoknak akiket nem veszélyeztet a magas vérnyomás kialakulása. Emellett a veszélyeztetettek körében sokan rendszeresen dohányoznak is. 

Meglepő módon a kutatás azt is kimutatta, hogy csupán egy extra nem otthoni étel elfogyasztása 6%-kal növeli a magas vérnyomást megelőző állapot kialakulásának veszélyét. 

Az első tanulmány amely bemutatja a kapcsolatot a nem otthoni ételek fogyasztása és a magas vérnyomás kialakulásának veszélye között

A kutatást vezető Tazeen Jafar professzor, a szingapúri Duke-NUS Orvosi Egyetem egészségügyi programjának vezetője szerint ez a kutatás az első, amely bemutatja a kapcsolatot a nem otthoni étkezések és a magas vérnyomás előtti, illetve a magas vérnyomásos betegség kialakulása között. 

“Bár az Egyesült Államokban és Japánban végeztek már arra vonatkozó kísérleteket, amelyek a magas vérnyomás kialakulásához kapcsolható viselkedésmintákat vizsgálták, a délkelet-ázsiai populáció körében csak nagyon kevés eféle vizsgálatot végeztek. A jelenlegi kutatás létrehozói kitöltik ezt az űrt és kiemelnek olyan életmódbeli, a magas vérnyomás kialakulási veszélyét növelő összetevőket, amelyek szükség esetén megváltoztathatóak és a világ minden fiatal felnőttje számára követhetőek lennének, főképp az ázsiai származásúaknak segítene sokat.”

A kutatás eredményei alapján a cikk szerzői úgy érzik, az orvosoknak tanácsot kellene adniuk a fiatal felnőtteknek, főképp a fiatal férfi betegeknek, hogy változtassák meg étkezési szokásaikat és legyenek tisztában a magas vérnyomás kialakulása előtti állapot veszélyeivel. Ezeknek az eredményeknek az éttermek elkészítési módjain is változtatnia kellene, csökkentve az ételek só és zsírtartalmát. 

A kutatócsoport ezután arra keres választ, hogyan előzhető meg a magas vérnyomás kialakulása a fiatal szingapúri felnőttek körében. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!