Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő tesmozgás segítheti céljai elérését. Emellett bizonyos gyógynövényeket és fűszereket is fogyaszthat, amelyek segítik szíve egészségének fenntartását és javítását. Alább megtalálhatja a tíz legegészségesebb gyógy- és fűszernövényt.

1. oldal:

1.    Fokhagyma

A fokhagyma nagymértékben segíti szíve egészségét, mivel gyulladáscsökkentő, trombózis kialakulási esélyeit csökkentő, és lerakódásgátló hatásai is ismertek. 

Egy 2006-os kutatás szerint a fokhagyma fogyasztása és a szív egészsége között erős párhuzam vonható. 
A fokhagyma csökkenti az összesített koleszterinszintet, valamint az egészségtelen, azaz alacsony sűrűségű koleszterint szintjét is. Emellett csökkenti a vérlemezke aggregációt és a magas vérnyomást is, ezáltal csökkentve a szívelégtelenség kialakulási veszélyeit. 

Fogyasszon el naponta 1-2 gerezd frissen összenyomott fokhagymát vagy fogyasszon fokhagyma tartalmú étrend-kiegészítőket, amelyek megfelelő adagolásáról kérdezze meg orvosa véleményét. 
Megjegyzés: A fokhagyma vérhígító hatása miatt befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatékonyságát, ezért mindenképpen kérdezze meg orvosa véleményét amennyiben ilyen hatású gyógyszereket szed. 

2.    Kurkuma

A kurkuma kurkumint tartalmaz, amely összetevő erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, valamint segíti a keringési rendszer egészségének fenntartását és javítását, valamint csökkenti sokféle szívprobléma kialakulási veszélyét is.

A kurkuma fogyasztása segíti a vérkeringés javítását és megakadályozza a vérrögök képződését, ezáltal csökkentve a szívroham kialakulási esélyeit. Ráadásul a zsír oxidációja meggátlásával és a koleszterinszint csökkentésével a vérerek keményedését is megakadályozza.

Főzés során használjon bátran kurkumát, vagy igyon meg naponta egy pohár meleg kurkumás tejet.
Amennyiben inkább étrend-kiegészítőként fogyasztaná, naponta 3 alkalommal fogyasszon 250-600 mg kurkuma kapszulát. A megfelelő dózisról kérdezze meg kezelőorvosát, vagy kövesse a betegtájékoztató utasításait.

3.    Galagonya

A galagonya fogyasztásával segítheti vérerei tágulását, amely csökkenti a vérnyomást. Emellett javítja a szívbe jutó vér keringését, és segíti a szívizom összehúzódását is, ezáltal erősebbé és jobban működővé téve a szívet. Segíti a szív ritmusának fenntartását is, egyenletessé téve a szívverést.

2010-ben kimutatták, hogy a galagonya fogyasztása biztonságosan, hatékonyan, és méreganyagok nélkül gyógyítja a keringési rendellenességeket és az ischemiás szívbetegséget is.

Napi ajánlott beviteli mennyisége 160-1800 mg között mozog, 2-3 dózisban. Mindenképpen kérdezze meg orvosa véleményét mielőtt fogyasztani kezdené, mivel befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását. 

4.    Hibiszkusz

A hagyományos orvoslás követői hosszú idők óta a hibiszkuszt alkalmazzák a szívbetegségek kezelésére. A hibiszkusz kivonata ugyanis befolyásolja verőér keményedés folyamatát, a vércukorszintet, a lipidek számát, és a vérnyomást is. Ezek az összetevők pedig mind segítik a szív jobb egészségét.

Egy 2003-as kutatás szerint a hibiszkusz kivonata segíti a verőér keményedés előrehaladásának megfékezését a koleszterinen nevelt nyulak esetében. A magas koleszterinszint pedig a szívelégtelenség egyik legfőbb oka.

Naponta kétszer igyon meg egy csésze hibiszkusz teát. 

Naponta kétszer szedjen 100-250 mg hibiszkusz kivonatot, az önnek megfelelő dózisról kérdezze meg kezelőorvosát.

5.    Cayenne

A cayenne kapszaicint tartalmaz, amely nagyon erős antioxidáns hatásúvá teszi a fűszert, emellett a vérerek tágítására, az oxidációs folyamatok ellensúlyozására, és a vérrögök képződésének meggátlására is képes.

A fenti összetevők mindegyike hozzájárul a szív egészségének fenntartásához. A kapszaicin segíti a triglideridek és az LDL-koleszterin szintjének csökkentését, amely folyamatok hozzájárulnak a szívproblémák kialakulásához. 
Ráadásul a kapszaicin a kalóriaégetést is segíti, ezáltal pedig elősegíti a felesleges testsúly leadását, amely szintén csökkenti a szívproblémák kialakulási esélyeit.

Adjon ½ – 1 teáskanálnyi cayenne borsot egy csésze meleg vízhez, heti néhány alkalommal fogyassza el a keveréket. 

Minden másnap fogyaszthat kapsziacin tartalmú étrendkiegészítőt is, 2000-4000 IU hatóanyagtartalmat juttatva szervezetébe. Az étrendkiegészítők fogyasztása előtt azonban minden esetben kérdezze meg orvosa véleményét. 
Megjegyzés: Semmi esetben se vigye túlzásba a cayenne fogyasztását. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!