Hazánkban körülbelül 15 percenként kap valaki szívinfarktust. Közülük sokan túlélik, visszamennek dolgozni és normálisan élik tovább életüket. De az is tény, hogy a szívinfarktus a hirtelen halál egyik legfőbb oka, ezért nem szabad félvállról venni a problémát.

Akut miokardiális infarktus akkor alakul ki, amikor a szívizmot ellátó koszorúserek valamelyike elzáródik és a vér nem tud szabadon áramolni a szívizom sejtjeihez, így azok nem kapnak megfelelő mennyiségű oxigént. 

A szívinfarktusnak azonban vannak olyan figyelmeztető jelei, melyek segítségével megakadályozható a későbbi katasztrófa.

A szívinfarktus leggyakoribb jelei:

1, Hirtelen fellépő mellkasi fájdalom

A betegek hirtelen kialakuló fájdalmat éreznek a mellkas középső vagy bal oldalán. A fájdalom vagy diszkomfort érzet általában egy percnél tovább tart és előfordul, hogy elmúlik, majd újra jelentkezik. Vannak, akik erős nyomást éreznek a mellkasukon, sokan pedig a gyomorégéshez hasonlítják a tüneteket. 

2, Diszkomfort érzet a test felső részén

A fájdalom jelentkezhet a karban vagy karokban, a hátban, a vállakban, a nyakban, az állkapocsban vagy a gyomor felső részében. 

3, Légszomj

Sokaknál a mellkasi fájdalom hatására légszomj alakul ki, ami fizikai aktivitás közben, de akár nyugalomban is jelentkezhet. 

4, Szédülés

5, Hideg verejtékezés

Egyeseknél minden ok nélkül hideg verejtékezés alakul ki.

A szívinfarktus figyelmeztető jele lehet még az ok nélkül kialakuló fáradtság, a hányinger, hányás, nyugtalanság, intenzív szorongás, halálfélelem vagy az általános rossz közérzet. 

Ezek a jelek azonban személyenként eltérőek lehetnek, olyannyira, hogy sokan észre sem veszik, hogy átestek egy szívinfarktuson.

A szívinfarktus legfőbb rizikófaktorai:

-    életkor
-    dohányzás
-    abnormális vérzsír szint
-    cukorbetegség
-    magas vérnyomás
-    fizikai aktivitás hiánya
-    elhízás
-    krónikus vesebetegség
-    túlzott alkoholfogyasztás
-    kokain és amfetamin használat

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!