Először is tisztáznunk kell: a szívinfarktus nem csak az idősebb, túlsúlyos férfiak betegsége. A statisztikák mára azt mutatják, hogy nőknél gyakrabban fordul elő infarktus, mint férfiaknál. Ennek egyik legfőbb oka az, hogy a nők átlag élettartama hosszabb, s az infarktus rizikója a kor előre haladtával hatványozottan nő.

Ráadásul a nők esetében az infarktus alulkezelt. Ennek alapvetően 3 fő oka van: az egyik, hogy a nők esetében az infarktust később diagnosztizálják, kevésbé gondolnak a betegségre, ha egy nőnél megjelennek a tipikus tünetek, emellett pedig az infarktus gyógyítása is nehezebb náluk.

Amikor az infarktusra gondolunk, tipikusan olyan beteg jelenik meg a szemünk előtt, akinek erős mellkasi fájdalma van, azonban nőknél eltérőek lehetnek a tünetek és náluk nem a mellkasi fájdalom a legfontosabb tünet.

Trmészetesen infarktus során mellkasi fájdalom jelentkezhet, de meglepő módon nőknél állkapocs fájdalom is megjelenhet. Más, nőknél jellemző tünet a hátfájás (a hát felső részén), kar fájdalom, intenzív fáradtság, gyomorégés, illetve az általános rossz közérzet. Nők esetében tehát infarktus során a fájdalom kisugározhat az állkapocsba, nyakba vagy hátba. Azt ma még nem tudjuk, hogy férfiaknál miért nem jelentkezik ez a jellegzetes állkapocs fájdalom. 

De vajon a nők miért nem kapják meg szükséges kezelést infarktus esetén?

Egy amerikai kutatás szerint ennek oka az, hogy a nők átlagosan 54 órát várnak, mielőtt orvoshoz mennének, míg férfiaknál ez az időtartam átlagosan 16 óra. 

Ez a 38 óra különbség pedig azt eredményezi, hogy a nők sokkal rosszabb állapotban jutnak el a szakorvoshoz, s így a túlélési esélyük is jelentősen romlik. 

Rendkívül kártékony az a teljesen téves köztudat, ami szerint nőknél ritkábban fodul elő infarktus, mint férfiaknál.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!