Régóta tudjuk, hogy a cukrozott ételek és italok, valamint a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása nincs kedvező hatással derékvonalunkra, ráadásul hosszútávon krónikus betegségek kiindulópontjául is szolgálhatnak. A metabolikus szindróma, a diabétesz és a demencia mind-mind a túlzott cukorbevitelhez köthetők, de újabban kiderült, hogy a szívinfarktus kialakulása is lehet ennek a tényezőnek az eredménye.

A University of Texas Health Science Center (Houston) egy kutatócsapata a Journal of the American Heart Association című szaklapban publikálta kutatásának eredményeit, melyek alapján láthatóvá vált, hogy a túlzott cukorfogyasztás hogyan vezet a szívinfarktus kialakulásához. 

A magas vércukorszint kifejezetten rossz hatással van a szív működésér, a vér magas glükóz szintje mérgező a szívizomsejtekre nézve.

Érdekes, hogy bár a szívinfarktus akut túlélési aránya az elmúlt évtizedekben nagyon sokat nőtt, a diagnózis utáni egy éves túlélési ráta mégis csupán 50%. A szívinfarktus azonban megelőzhető lenne megfelelő étrendbeli változtatásokkal.

A magas glükózszint megváltoztatja a szívizom fehérjestruktúráját, ezáltal gyengíti annak pulzáló tevékenységét (a magas vércukor sejt toxikus hatású).

A kutatók megállapították, hogy egyetlen glükóz metabolit molekula, a glükóz 6-foszfát már stresszt vált ki a szívből, amely gyengíti a pulzálást, így hosszú távon szív- és érrendszeri rendellenességekhez vezet. A glükóz 6-foszfát felhalmozódik a vérben és a szövetben a hosszú távú túlzott cukor- és szénhidrátfogyasztás következtében. 

Korábbi kutatások is megerősítették, hogy a magas glükóz szint drámaian növeli a rák kockázatát, ráadásul a már kialakult rák esetén „üzemanyagként” szolgál a ráksejtek növekedéséhez és terjedéséhez.

Az American Heart Association kutatói azt találták, hogy a cukorfogyasztás növekedése az elmúlt évtizedben nagyságrenddel több diabéteszhez és szívinfarktushoz vezetett. A szintetikus gyógyszereken alapuló kezelések gyakran nem hatékonyak, hiszen csak a tüneteket mérséklik, ráadásul sokszor csak még súlyosabb egészségügyi problémákhoz vezetnek.

A szívinfarktus és a további szívproblémák nem elkerülhetetlenek, még akkor is, ha a családban korábban már többször előfordult ez a kór. A cukros italok, ételek, édességek, és a finomított szénhidrátok, melyek hirtelen növelik a glükóz szintet, szigorúan kerülendők, ha meg akarjuk előzni a szív- és érrendszeri rendellenességeket, de a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás is alapfeltételei a hosszú távú egészségnek.

Vércukorszintünket pedig tartsuk megfigyelés alatt, étkezés után 2 órával a helyes érték nem haladhatja meg a 100 mg/dl-t (5,2mmol/l).

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!