Nem is kell sokat tennie érte. Egyen meg egy jó húslevest, utána egy paprikás csirkét túrós csuszával, igyon meg hozzá 2-3 dl bort vagy egy korsó sört, utána egy kávét és szívjon el egy cigarettát.

A recept halálbiztos. Nem kell hosszú évekig várni ahhoz, hogy elérje ezt a célértéket.

Mert egy ilyen ebéd sótartalma simán eléri a 15-20 g-ot, ami az ajánlott mennyiség 4-szerese, de a reform életmód alapján számolt értéknek a 100 szorosa!

Az alkoholból az ajánlott mennyiség naponta, ami még nem okoz vérnyomás emelkedést, 1,5 dl bor, vagy 3dl sör. A töményből 2-3 centiliter. De nem együtt, hanem vagy-vagy.

A kávé koffein tartalma  fajtájától függően változó, de elérheti a 45-96mg-ot, míg egyetlen cigaretta egy percen belül 10-zel emeli a pulzust és megemeli a vérnyomást is.

Az alkohol vérnyomás emelő hatása férfiakban négyszer intenzívebb, mint nőkben.

1 Hgmm-es szisztolés vérnyomáscsökkentés 2%-kal csökkenti a stroke előfordulását és 1,5%-kal a  szívinfarktus valószínűségét. 

A fiatal férfiakban észlelt magas vérnyomás több mint tíz százalékáért az alkohol a felelős!

Ne feledjük azt sem, hogy a fogamzásgátló tabletták szintén hajlamosítanak a magas vérnyomás kialakulására.

Az oly gyakran szedett gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek, melyek reklámjai a csapból is folynak, szintén átlagosan kb. 5 Hgmm-es vérnyomás emelkedést okoznak. A rendszeres testmozgás (heti öt alkalommal fél óra) a vérnyomást szintén 5Hgmm-rel csökkenti, főleg a szisztolésat, ami lényegesen veszélyesebb, mint a diasztolés hipertónia. 

Szóval, tegyünk ellene, hogy ne kerüljünk be abban a 2  milliós csoportba, akik már hipertóniában szenvednek, vagy igyekezzünk minél előbb kikerülni ebből a társaságból.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!