A vita évezredek óta nem eldöntött. Még Periklész korában is mutogattak az Athéniak egy nagyon öreg olajfát, ami az első volt szerintük a görög szigeteken.

Tápanyagtartalma:

Az olívabogyó gazdag zsírokban, különösen omega-9 egyszeresen-telített zsírsavban, olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, kalcium, foszfor, cink, vas, E-, D- és K-vitamin. Mérsékelt mennyiségben flavonoidokat, rostot tartalmaz, valamint sok nátriumot.

A vad olajfa termése nem fogyasztható, ezért minden olajfát be kell oltani a szelíd változattal, mert csak annak a bogyója ehető. Gyakran utalnak rá a Bibliában, ábrázolásokat találhatunk róla az ókori egyiptomi könyvekben és jól ismert a görög mitológiában. Az olívabogyó lehet zöld, fekete és lila, mérete szerint pedig nagy, kicsi, kerek és ovális. Az olívabogyót nem csak fogyasztásra, de gyógyszerként is használják egészen az ókor óta.

Az olívabogyó egészségre gyakorolt jótékony hatása:

Az olívabogyó pozitív hatásaival sok ókori  orvos és filozófus is tisztában volt, mint például Hippocrates és Dioklész.

1. Szabályozza a koleszterinszintet:

Amikor a szabadgyökök oxidálják a koleszterint, a vérerek károsodnak és a zsír kicsapódik az artériák falán. Az olívabogyóban lévő egyszeresen-telítetlen zsírsavak és polifenolok azonban megakadályozzák a koleszterin oxidációját és védelmet nyújtanak az érszűkülettel és más szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, mint a szívbaj és a szívroham. Továbbá az egyszeresen-telítetlen zsírsavak csökkentik az érszűkület kialakulásának esélyét és növelik a „jó” koleszterin szintet.

2. Megakadályozza a rák kialakulását:

A polifenolok antioxidánsai felveszik a harcot a szabadgyökökkel, megakadályozzák a rák kialakulását, a korai öregedést és más krónikus állapotok kialakulását. A fekete olíva rendszeres fogyasztásával csökkenthető a végbélrák kialakulásának esélye, mivel a fekete olívában lévő E-vitamin és egyszeresen-telítetlen zsírsavak semlegesítik a szabadgyököket. Az olívabogyóban lévő fitovegyület, az olecanthal, pedig az ibuprofenhez hasonló hatású anyag, ezért a gyulladás csökkentésével csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát is.

3. A csontok egészsége:

Az olívabogyó gazdag D-vitamin, kalcium és foszfor forrás, ezért egészében véve hozzájárul a csontok egészségéhez. Az egyszeresen-telítetlen zsírsavak, az E-vitamin és a polifenolok gyulladásgátló hatása miatt a fekete olívabogyó megakadályozza az angolkór, a csontritkulás és az ízületi csúz kialakulását. 

4. Egészséges emésztőrendszer:

Az olívabogyó javítja a máj és a belek funkcióit. Mivel sok rostot tartalmaz, ezért megtisztítja a végbelet és kiváló székrekedés ellen. Ezért aztán az egész szervezet jobban működik, mivel az olívabogyó erősen méregteleníti a szervezetet és kiüríti a szervezetből a méreganyagokat. Az olívaolaj jó hatással van a gyomorhurutra és a fekélyekre, mivel a polifenolok védenek az ellen a nyolc baktériumféle ellen, amelyek a fekélyek kialakulásáért felelősek – ezek közül három még néhány antibiotikumnak is ellenáll. Az olíva serkenti az epe és a hasnyálmirigy hormonok termelését, valamint lassítja az epekövek kialakulását.

5. Az egészséges bőr:

Az olívabogyó antioxidáns tulajdonságai csodát művelnek a bőrrel. Először is, megakadályozzák a szabadgyökök általi bőrkárosodást. Az olívabogyóban nagy mennyiségű béta-karotin található (ebből később A- és E-vitamin lesz), amely serkenti a bőr regenerációját és védi a bőrt a káros napsugaraktól, így a bőr fiatalos kinézetű marad.

6. Antioxidáns hatású:

Az olívabogyó gazdag antioxidánsokban, E-vitaminban, valamint kisebb mennyiségben antioxidáns ásványi anyagok tartalmaz, mint amilyen a szelén és a cink. Ezek az antioxidánsok megakadályozzák az „oxidatív stressz” kialakulását. Az „oxidatív stressz” során a sejtek védtelenek a potenciális oxigén okozta kárral szemben, ami miatt a szervezetbe nem kerül elég antioxidáns tápanyag. A szegényes étrend, a nem megfelelő gyógykezelés, az öregedés, a fertőzések és a sugárzás mind kiüríti a szervezetből a glutationt, ami ellen az olívabogyóban gazdag étrend a legjobb védekezés.

7. Javítja a látást:

Az olívabogyóban lévő A-vitamin a retinába jutva jó hatással van a szemek egészségére. Javítja az éjjeli látást és segít különbséget tenni a világos és a sötét között. Az A-vitamin fogyasztásával megelőzhető a szürkehályog, a zöldhályog és más idős korhoz köthető szembetegségek.

8. Gyulladásgátló hatású:

Az olívabogyó anti-hisztaminos hatású, ezért az olívabogyó kivonat a sejtek szintjén blokkol bizonyos hisztamin receptorokat. Az olívabogyó fogyasztása növeli a glutation szintet, amelynek gyulladásgátló hatásai vannak. Mivel mind az olívabogyó, mind az olívaolaj nagy mennyiségű E-vitamint tartalmaz, ezért kiváló allergiaellenes tápanyagok.

Az olajfa és a szőlő sokban hasonlítanak egymásra. Mindegyik hatalmas gyökérzetet fejlesz (akár 6m mélyre is lenyúlhatnak a gyökerek), ezáltal a talajból nagy mennyiségben szívja fel a növény a hasznos nyomelemeket. A keresztény vallás két szakrális folyadékját (bort és olajat) a szőlő és az olajfa adják. Nincsenek ezeréves olajfák, a legöregebb kb. 700 éves. De még ekkor is képes a gyökérzete új hajtásokat fejleszteni, tehát ebben az értelemben valóban „halhatatlan” fa.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!