Ha ön lelkes nézője a főzőműsoroknak, akkor tudhatja, hogy az olívaolaj állandó kellék a legtöbb séf konyhájában. A főző ínyencek szeretik használni, mert egyedi ízt ad az ételeknek. 

Az olívaolaj előnyei a szívre, bőrre és hajra nézve

Koleszterin és a szív egészsége

Az olívaolaj olajbogyóból készül, amelynek nagy része a Földközi-tenger térségéből származik. Az ezen a területen élőket sokan csodálják hosszú életükért, dús hajukért, és szép bőrükért. Ez részben azért lehetséges, mert étrendjükben szerepel az olívaolaj. Ahogy egyre több ember kezdi felismerni az olívaolaj előnyeit az egészség vonatkozásában, annál nagyobb népszerűségnek örvend.

A zsiradékok és olajok körül kialakult vita ellenére, a jó minőségű zsírok nélkülözhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A kulcs az, hogy bölcsen kell megválasztani a zsiradékot. Az olívaolaj az egyik legegészségesebb a zsírok közül. Az olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsír képes csökkenteni a rossz, LDL koleszterin szintet, és növelni a jó, HDL koleszterin szintet. Ez potenciálisan csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Magas polifenol tartalma révén pedig hatékonyan akadályozza meg az LDL koleszterin oxidációját, és mai tudásunk szerint az érelmeszesedés fő bűnöse az oxidált LDL koleszterin.

Emésztés közben a testünk által termelt szabadgyökök károsíthatják a sejteket, nem csak az LDL-t képesek oxidálni. A környezetei tényezőkből adódó szabadgyökök, mint például a por, a szmog, a cigarettafüst és a növényvédő szerek tovább rontanak a helyzeten. Az antioxidánsokat tartalmazó olívaolaj segíthet leküzdeni, és képes kijavítani a szabadgyökök okozta károkat.

Ahhoz, hogy az olíva olaj leginkább szívbarát hatását elérjük, napi két evőkanállal fogyasszunk. Könnyen beviheti ezt a mennyiséget az étrendjébe, ha követi a legjobb szakácsok példáját és alkalmazza kedvenc ételei elkészítésénél.

Bőr és haj

Az antioxidánsokat tartalmazó olíva olaj megakadályozza a sejtpusztulást, harcol az öregedés jelei ellen és sokkal fiatalosabb kinézetet nyújt. Az olívaolaj hidratálja és megpuhítja a száraz bőrt. Mivel természetes eredetű termékről beszélünk, mellékhatások nem túl gyakran lépnek fel.

A probléma a legtöbb reklámban szereplő bőrápoló termékkel, hogy hidratáló összetevői nem szívódnak fel a bőrbe. Az extra szűz olívaolaj 80%-át olajsav teszi ki. Ez az anyag könnyen behatol a bőrbe, lehetővé teszi a helyreállítást, csökkenti a ráncokat és javítja a szöveteket. 

Ha száraz, töredezett hajjal küszködik, tartson kéznél egy üveg olíva olajat. A haj kezelhetősége érdekében hetente egy mélyen tápláló olívaolajos kondicionálás helyettesítheti a szilikont tartalmazó termékeket. Azok a samponok, amelyek szulfátot tartalmaznak, megfosztják a hajat nedvességétől, drappá, élettelenné teszik. A szokásos kereskedelmi termékek helyett használjon inkább olíva olajat a haj hidratálása érdekében és adjon neki egészséges ragyogást.
 
Az olíva olaj tehát több annál, mint hogy remek ételeket lehet vele készíteni. Bizonyított, hogy ha tápláló, kiegyensúlyozott étrendünkbe belevesszük, akkor az olaj antioxidáns tulajdonságai miatt pozitív hatást érünk el a koleszterin szint és a szív egészségének vonatkozásában. Ezen felül, ha a szépségápolásban alkalmazzuk, akkor bőrünk egészségére és hajunkra lehet kedvező hatással. Civilizációnk legfényesebb csillaga, a mediterrán kultúra az olajfán, illetve annak olaján alapul.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!