Tíz féle típusát ismerjük a zsírsavláncok hosszától és telítetlenségének a mértékétől függően. A szénatomok száma 16 és 24 közt változhat.

A közös mindegyikben az, hogy a zsírsavlánc végétől számítva a 3. helyen egy kettős kötés található.
Belátható, hogy ennek megfelelően az omega-3 zsírsavak hatásukat tekintve különbözhetnek egymástól. 

A magvakban, a növényi olajokban (dió, lenmag, szója, repce, stb.) az alfa linolénsavnak (ALA) nevezett omega-3 zsírsav van, amiből a szervezetünk képes, de csak korlátozott mennyiségben eikozapentaénsavakat (EPA-t) vagy dokozahexaénsavat (DHA-t) előállítani. Ebből következik, hogy az ALA a legkevésbé értékes omega-3 zsírsav. Lehet, hogy vannak szerencsés emberek, akiknek a szervezetük képes az ALA-ból több DHA-t, vagy EPA-t szintetizálni.

Az eddigi bizonyítékok amellett szólnak, hogy a DHA és az EPA sokkal értékesebb, mint az ALA.

A DHA és az EPA azonban a növényi olajokban nem lelhető fel, hanem a hideg vízben élő tengeri halakban (szardínia, makréla, hering, lazac) található a legnagyobb mennyiségben.

Az édesvízi halak közül az eredetileg nagy, hideg folyókban őshonos busa tartalmaz sok DHA-t és EPA-t. A hideg vízben élő halak ezek segítségével őrzik meg rugalmasságukat, izmaik flexibilitását (a halak hidegvérűek, mint tudjuk, tehát hőmérsékletük mindig megegyezik a tenger víz aktuális hőmérsékletével).

A meleg tengerekben kifogott halakban tehát kevesebb az EPA és a DHA, mint hidegvízben élő fajtársaikban. Ezért nem mindegy az sem, hogy honnan származik az a hal, amit éppen elfogyasztunk, illetve a halolaj kapszula az egyenlítő mentén fogott halakból vagy a Grönland partjainál fogott halakból készült olajat tartalmaz. EPA és DHA megtalálható a legeltetett, rideg körülmények közt tartott szarvasmarhák és sertések húsában is. Az istállóban tartott fajták ebből a szempontból értéktelenek.

A jó készítményekben az EPA és a DHA mennyisége azonos és összmennyiségük napi 3g. Az ALA, bár egyáltalán nem káros, de mint írtam, kevésbé értékes, a növényi olajok bőven tartalmazzák, tehát nem kell belőle a „halolaj” kapszulákba tenni semennyit sem.

Tudni kell azt is, hogy a halolaj kapszulák nem csökkentik a koleszterin szintet, de a belső arányokat jó irányba módosítják (az LDL nem változik, míg a HDL koleszterin szintje nő, de nem sokkal, kb. 5%-kal). Viszont a vér triglicerid szintje akár 30%-kal is csökkenhet. Különösen értékes hatás, hogy az étkezések utáni trigliceridszint emelkedést (amit nagyon aterogénnek tartunk) szintén hatásosan képes visszafogni. 

A vérlemezkék összecsapódását gátolják hatékonyan és csökkentik a vérnyomást is, átlagosan 5Hgmm-rel. Az EPA kiváló gyulladáscsökkentő is, mivel az arachidonsav helyett képes a ciklooxigenáz enzimet lekötni, így nem keletkeznek gyulladást fokozó prosztaglandinok, tromboxánok. De még a legrosszabb omega-3 zsírsav is sokkal jobb, mint a legjobb omega-6 zsírsav, amikből amúgy is háromszor annyit fogyasztunk, mint az kívánatos lenne.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!