Miért van szükségünk a rostra?

Étrendünkben a rost a növény alapú ételekből származik. Oldódó rostok, mint a béta-glükán, részben eloldódik vízben, míg oldhatatlan rostok egyáltalán nem. A legtöbb étel mindkettőt tartalmazza, de az egyes kategóriák mennyisége változó. Ezen belül persze különbözőfajta oldódó és oldhatatlan rostok vannak.

A rostok azzal segítik az egészséget, hogy csökkentik a koleszterin szintet, és szabályozzák a vércukor szintet. A székrekedést is enyhíti és segít a bélproblémákkal, illetve a súlyunk szabályozásában is segít. Az IOM  (Institute of Medicine, Egyesült Államok Egészségügyi Intézete) azt ajánlja, hogy 50 év alatti felnőtt férfiak 35 grammot, nők pedig 25 grammot fogyasszanak rostokból naponta. 51 év fölött férfiak 30 grammot, míg az ugyanilyen idős nők 21 grammot per nap. Tinik 30-35 gramm között fogyasszanak naponta.

Miért olyan jó a béta-glükán?

Bizonyíték van rá, hogy a béta-glükán segíti a szívünk egészségét. Olyannyira, hogy az amerikai Food and Drug Administration (FDA, Étel és Gyógyszer Bizottság) elfogadott egy „szívbarát” matricát, olyan forgalmazott ételek esetében, melyek nagy mennyiségű béta-glükánt tartalmaznak. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a béta-glükán igazán hatásos a magas koleszterin és trigliceridek csökkentésében. Az egyik kutatás  azt találta, hogy zabkása napi fogyasztásával, amiben legalább 3 g béta-glükán volt csökkentette a rossz koleszterinszintet körülbelül 5-7 százalékkal.

Emellett segíthet a 2-es fajta cukorbetegség kialakulásának veszélyét, és javítja a vércukor szabályzást azoknak, akik már cukorbetegek.

Segíthet más betegségek megakadályozásában is?

Noha több kutatásra van szükség ezen a téren, a hipotézis az, hogy béta-glükán pozitívan hathat a szervezet immun rendszerére. Eddig a legtöbb kutatás, állatvizsgálatokon keresztül történt, viszont tudósok azt gyanítják, hogy a béta-glükán stimulálni tudja az immun rendszert, és segítheti a testest a kórokozók és megbetegedések elleni harcban. Az emberi immun rendszer viszont nagyon komplikált, és a kutatók a mai napig tanulják, hogyan is működik. Sajnos, még egy időbe telhet, amíg megismerjük a béta-glükán pontos hatásait, és biztosra kijelenthetjük az immun rendszerre kifejtet hatását.

Hogyan működik?

Mivel a béta-glükán egy oldódó rost, így lelassítja az étel útját a beleken keresztül, így az ételt lassabban emészti meg a szervezet. Lassabb emésztés esetében a testünk nem olyan gyorsan szívja fel a cukrot, így leveszi a vércukor szint hirtelen való növekedésének esélyét, és segíti annak szabályozását. Mivel nem emészthető, így végigmegy a bélrendszer egészén, és magával hordhatja a koleszterint, így segítve koleszterin szintünk szabályozását.

Mivel a béta-glükán természetesen megtalálható ételekben, így biztonsággal fogyaszthatjuk. Ha viszont, étrend kiegészítő formájában fogyasztjuk, bizonyosodjuk meg, hogy megfelelő forrástól vásároltuk azt meg. Az étrend kiegészítő ipart nem szabályozza az FDA, így más dolgok is belekerülhetnek egyes termékekbe, illetve hamis állítások a tartalommal kapcsolatban. A saját egészsége érdekében, először konzultáljon ilyen termékekről az orvosával.

Olyan emberek akik arthritis-tól, lupostól, sclerosis multiplextől, asthmától vagy gyulladásos bélbetegségtől szenvednek, elővigyázatossággal fogyasszanak béta-glükán kiegészítő termékeket, mivel az immun rendszerük már amúgy is túlérzékeny. Ilyen esetben mindenképpen beszéljen orvosával mi előtt elkezdene fogyasztani ilyen termékeket.

A tudomány még nem tárta fel a béta-glükán összes egészségügyi előnyét, de tudjuk, hogy sokat segít a szívnek és megelőzi a cukorbetegséget. A legegyszerűbb és leghatásosabb módja a rost fogyasztásának, az étrendünkön keresztül történik. H még nem tette meg, gondolkozzon el a teljes kiőrlésű liszt fogyasztásán.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!