A halban lévő omega-3 zsírsavak fontossága:

2. oldal: A halolaj jótékony hatásai:

Mint már tudja, a halolaj a benne található omega-3 zsírsavak miatt olyan értékes táplálék. Sajnálatos módon a szervezet nem képes ezeket a zsírsavakat előállítani. Az egyetlen természetes zsírsav-források az olyan olajos halak, mint például a tonhal, hering, makréla, lazac, stb. valamint a zöld-levelű zöldségek és a diófélék (azok közül is csak néhány). A legbiztosabb módon úgy tud megbizonyosodni arról, hogy a gyermek megfelelő mennyiségű halolajhoz jut, hogy a megfelelő táplálékkal eteti. Fontos, hogy a gyermek a fentebb említett halakat is fogyassza, mivel így nem csak egészséges zsírok, de más fontos tápanyagok is bejutnak a szervezetébe, amelyek elengedhetetlenek a növekedés és fejlődés szempontjából.

A másik módja annak, hogy a gyermek szervezete megfelelő mennyiségű halolajhoz jusson az, ha a gyermek halolajas étrend-kiegészítőt szed. Fontos azonban észben tartani, hogy a legjobbak mégis az olajos halak, mivel az étrend-kiegészítőkben nem található annyi tápanyag. Ha csak az étrend-kiegészítő jelentheti a megoldást, akkor fogadja meg az alábbi tippeket.

1. Ne használjon halmájból készült étrend-kiegészítőket:

Nagyon fontos, hogy emlékezzen rá: csak olyan halolajas étrend-kiegészítőket használjon, amelyek a hal húsából készültek. A halmáj ugyanis méreganyagokat vagy nagy mennyiségű A-vitamint tartalmazhat, amelyek nem tesznek jót a gyermek szervezetének. A vegetáriánus étrenddel kapcsolatban: az ilyen esetekben válassza azokat az étrend-kiegészítőket, amely mikroalga olajokat tartalmaznak, mivel azok speciális érlelési folyamaton esnek át, ezért tartalmazzák a létfontosságú DHA vegyületet.

2. A folyékony étrend-kiegészítők a legjobbak:

A halolajas étrend-kiegészítők beszerezhetőek kapszula- és folyékony formában is. A kapszula veszélyes lehet a kisgyerekek számára, mivel könnyen fulladást okozhatnak. Ezért a folyékony halolaj lehet a legjobb választás, különösen azoknak a gyerekeknek a számára, akik még nem érték el a 3 éves kort.

3. Lassan emelje az adagot:

A szakértők azt tanácsolják, hogy a gyerekeknek a halolajas étrend-kiegészítőt az étkezések során adjuk be, méghozzá kis adaggal kezdve. Ezen kívül az is fontos, hogy fokozatosan növeljük az adagot, míg el nem érjük a tanácsolt mennyiséget. Ha a gyermek nem szereti az étrend-kiegészítőt, keverje össze gyümölcslével vagy tejjel, így elfedheti a halolaj különös ízét.

4. Mindig ellenőrizze le a beadott adagot:

Fontos megbizonyosodni róla, hogy a gyermeknek a csomagoláson feltüntetett adagot adjuk be. Soha ne adjon a gyereknek a tanácsoltnál nagyobb adagot a halolajból. A halolaj túlzott fogyasztása ugyanis hasmenéshez, gyomorfájáshoz, hányáshoz, kiütésekhez, stb. vezethet.

Az omega-3 zsírsavak azonban nem csak halolajas étrend-kiegészítőkben kaphatóak. Manapság sokféle termékbe tesznek pluszban omega-3 zsírsavat. Bizonyos fajta főzőolajakban, kenyerekben, gyümölcslevekben, tojásokban, tejtermékekben és rágcsálnivalókban is található omega-3 zsírsav. Ha szeretné, hogy a gyermeke szervezetébe mindenképp elegendő mennyiségű zsírsav kerüljön, akkor vásároljon ilyen termékeket is.

Kinek ne adjunk halolajat?

Soha ne adjunk a gyereknek halolajat vagy halolajas étrend-kiegészítőt, ha:

•    A gyermek túlérzékeny a halolajra.
•    A gyermeknek olyan betegsége van, amely során vérzés léphet fel.
•    A gyereknek véralvadásgátló gyógyszert írtak fel.

Más esetekben a gyermek biztonsággal fogyaszthatja a halolajat. Ne feledje: a gyermeknek csak az ajánlott mennyiségben lehet beadni a halolajat. Nem minden gyerek ugyanolyan, ezért az olaj jótékony hatásai nem ugyanúgy hatnak minden gyerekre. Ha a gyermek ADD-re vagy ADHD-re való gyógyszert szed, akkor szedheti a halolajat is. Fontos azonban észben tartani, hogy minden esetben érdemes előbb az orvossal konzultálni. Ezen kívül ne helyettesítse a gyermek gyógyszerét halolajjal anélkül, hogy előbb ne beszélne erről egy egészségügyi szakemberrel vagy egy orvossal.

Mennyi halolajat lehet naponta fogyasztani?

A szakértők szerint a felnőtteknek és a gyerekeknek naponta körülbelül 450-500 milligramm halolajra van szükségük. Lehetnek olyanok, akiknek nagyobb adagra van szükségük ahhoz, hogy a halolaj hatni kezdjen, de nekik sem kéne 1000 milligrammnál többet fogyasztaniuk orvosi szakértői felügyelet nélkül. Ezt az adagot csak azoknak a gyerekeknek ajánlják, akik ADHD-sek. A halolaj túlzott mértékű fogyasztásának nincsenek veszélyes mellékhatásai, azonban ilyen esetekben gyomorfájás, hányinger, hasmenés, stb. léphet fel. Ezen kívül vannak olyanok is, akik allergiásak a halolajra.

Azok a tanulmányok, amelyek a halolaj jótékony hatását szerették volna bebizonyítani, nagyobb adagokat használtak, azonban mint már fentebb említettük, a szakértők orvosokkal konzultálnak, mielőtt emelnék az adagot. 
Ha erről az olajról beszélünk, az orvos véleménye fontos szerepet játszik a gyermek szükségleteinek megfelelő mennyiség meghatározásában.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!