A halban lévő omega-3 zsírsavak fontossága:

3. oldal: Kapjon-e a gyermek halolajat?

A halolaj tehát számtalan módon hat jótékonyan az egészségre. Ebben az egészséges olajban található tápanyagok kedvezőek még a babák számára is, mivel az olaj fontos szerepet játszik a növekedés és a fejlődés serkentésében.

Fontos a várandós- és szoptató nők számára, hogy megfelelő mennyiségű halolajat fogyasszanak, mivel ezáltal biztosíthatják a baba számára a halolaj jótékony hatásait.

Mivel a halolaj megerősíti az immunrendszert, megakadályozza az asztma kialakulását, stimulálja az agyi funkciókat és a kognitív fejlődést, valamint meggátolja az olyan bőrproblémák kialakulását, mint az ekcéma, stb., ezért bizonyítottan is a gyermek napi étrendjének a részének kellene lennie. 

Még több kutatásra van szükség azzal kapcsolatban, hogyan hat a halolaj pozitívan a gyermek egészségére, de már a mostani tanulmányok is kimutatták, hogy a halolajnak több az előnye, mint a hátránya.

Mint már korábban említettük, sem a gyerekek, sem a felnőttek nem fogyasztanak elég omega-3 zsírsavat. Ezért ajánlott a gyerekeknek halolajat adni, mivel így az olajban található fontos tápanyagok is bejutnak a gyermekek szervezetébe. Ha nem szerepel az étrendben a halolaj, akkor a második legjobb választás, ha halolajas étrend-kiegészítő formájában adjuk be a gyermekünknek.

Egyszóval: jó hatással van-e a halolaj a gyerekekre?

A válasz pedig igen. Még több információra lesz majd szükség, hogyan is segítheti az olaj a gyermekek szervezetét, de egyelőre a már ismert jótékony hatások is elég okot szolgáltatnak arra, hogy beépítsük a gyermek étrendjébe a halolajat. Az ADD-s és ADHD-s gyerekek és a halolaj kapcsolatán alapuló kutatások pozitív eredményeket vontak le, ezért még tanácsosabb a gyermekek számára a halolaj fogyasztása.

A gyermekeknek minden tápanyagra szükségük van, mivel csak így biztos, hogy megfelelően fejlődnek és egészséges ütemben nőnek, mind fizikai, mind mentális szempontból. A halolaj nem csak omega-3 zsírsavakban gazdag, hanem számos vitaminban és ásványi anyagban is. Akkor tudunk csak megbizonyosodni róla, hogy a gyermekek szervezete minden létfontosságú tápanyagot megkap, ha figyelünk a gyermek étrendjére. 

Jó hír, hogy a hal sokféleképpen elkészíthető táplálék: finom, gyerekbarát ételek készíthetőek belőle. Számos különböző receptet felhasználhat az ételek és rágcsálnivalók elkészítéséhez, méghozzá olyan olajos halakból, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavakat. 

Először talán nehéz lehet rászoktatni a gyermeket a halra, különösen, ha addig nem volt az étrendje része, de egy kis kreativitással és plusz erő bedobásával biztosan meg fogja szeretni a gyerek a halat is.

Ha szeretnénk, hogy a gyermek sokkal táplálóbb ételek egyen, akkor meg kell győződnünk róla, hogy halolajat is fogyaszt. Már korán ismertesse meg a gyermekkel a hal ízét, a legjobb pedig, ha már fiatal korában megkóstoltatja vele a különböző halakat. Bizonyított, hogy a rendszeres halolaj fogyasztás javítja a koncentrációt, az iskolai teljesítményt és a teljesítményt úgy általában. Ha eddig nem tette meg, akkor készítsen a gyermekének halas ételeket, így a gyermeke sokkal egészségesebb és erősebb lesz.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!